Kétnapos bábparádé Zala megyében

Jelenet A helység kalapácsa című előadásból
Vágólapra másolva!
Tizedik alkalommal rendezik meg a Hottói Bábparádét. A kétnapos rendezvény péntek este egy felnőtteknek szóló, élőszereplős bábjátékkal nyílik, de a hétvégén több színvonalas produkcióval és játékos programokkal is készülnek a Zala megyei községben.
Vágólapra másolva!

Petőfi Sándor A helység kalapácsa című költeményének bábszínházi adaptációjával nyílik péntek este a X. Hottói Bábparádé a pécsi MárkusZínház előadásában, mondta el Varga Péter Róbert bábos, a Ziráno Színház ügyvezetője a rendezvény keddi sajtótájékoztatóján. Szombaton a Griff Bábszínház és a Ziránó Színház mutatja be Weöres Sándor gyermekdarabját, a Csalóka Pétert, míg a pécsi Bóbita Bábszínház a Robin Hood című előadással érkezik Hottóra, a zenés, kesztyűs bábjátékot Boráros Szilárd tervezte és Schneider Jankó állította színpadra. A faluház előtti téren szombat délután családi programok zajlanak majd: a kecskeméti Tekergőtér ügyességi játékokra invitálja a fiatalabb korosztályt, a pécsi Papír Panír pedig egy különleges fényjátékot mutat be Fénylabirintus címmel: a gyermekekkel közösen festett labirintust egy tükör segítségével lehet majd bejárni. A közönség részt vehet a szombathelyi Arizona Légitársaság Felhővadászat című játékán is, a programokat a debreceni Melodikus Szekció promenádzenével kíséri.

Jelenet A helység kalapácsa című előadásból MárkusZínház

Varga Péter Róbert a családi bábszínházat feleségével, Pfeifer Zsófia bábos-zenésszel közösen működteti, bábjátékaikkal az ország szinte minden tájegységére eljutottak. És mint a sajtótájékoztatón visszaemlékezett: az első "banándobozos" szakmai találkozót 2008-ban rendezték meg Hottón,

a program alapkoncepcióját eredetileg az jelentette, hogy a bábszínházhoz kötődő művészek olyan produkcióval érkeztek, amely belefért egy banános dobozba.

A találkozó évről évre népszerűbbé vált, a falu közössége pedig befogadta a bábosokat, így egyre nagyobb közönség előtt mutathatják be a bábos produkciók sokszínűségét.

Vincze Ferenc, Hottó polgármestere kiemelte: a Ziránó Színháznak, valamint a településen élő Boráros Szilárd bábtervezőnek és Boráros Milanda rendezőnek, bábtervezőnek, drámapedagógusnak köszönhetően a tizedik bábos programsorozatot rendezhetik meg a háromszáz lelkes településen.

A bábparádé része lett a tájegység értékeit bemutató, Göcseji Dombérozó elnevezésű ingyenes rendezvénysorozatnak.

A Hottói Bábparádé plakátja Forrás: Facebook

A Hottóért Alapítvány a Magyar Falu Program pályázatán két-két millió forint támogatást nyert el az idei és a jövő évi bábparádé megrendezésére.