Így alázta meg Haumann Pétert saját színháza

MEMO, Haumann Péter
Vágólapra másolva!
Nem jól gazdálkodtak velem - fogalmazott Haumann Péter, a nemzet színésze egy televíziós interjúban a Katona József Színházban eltöltött utóbbi éveiről. Úgy érzi, lett volna benne még erő és számára szerep, de ezzel nem élt a színház. Ezért inkább visszavonul. Megkérdeztük Máté Gábort, a Katona József Színház igazgatóját egyik legnagyobb színészünk, Haumann Péter méltatlan helyzetéről, saját, igazgatói felelősségéről, de ők nagy bátran a sajtóson keresztül mindössze annyit üzentek: az Origónak nem kívánnak válaszolni. Feltehetően nem könnyű (a nyilvánosság felé) megmagyarázni, hogy bánhattak így, ha erősebb kifejezést használunk, hogy alázhatták meg az egyik legnagyobb magyar színészt.
Vágólapra másolva!

Visszavonulásáról beszélt Haumann Péter Kossuth-díjas színész, a nemzet színésze az ATV-nek, ahol egyebek mellett azt is elmondta, színházában, a Katona József Színházban nem kapott hozzá illő szerepeket, ezért mondott fel.

Haumann Péter, úgy érzi volt még benne erő és lehetőség - Máté Gábor igazgató nem így gondolta Forrás: Piti Marcell

„Volt még erő, volt még lehetőség, szerepek, voltak olyanok, amiket én eljátszhattam volna, nem gondolkoztak felőlem. Valószínűleg másképp gondolkoztam, ezt vették ők észre és valószínűleg szerették volna, ha olyan szellemben gondolkodom, ahogy a „kaposváriak". Azt hiszem döntő, hogy kaposvári szellem még mindig rendkívül erős, jogosan, és aki azon kívül esik egy keveset, az már talán nem kívánatos. Gondolom, de lehet, hogy tévedek"- mondta.

A nagy színész hozzátette, szívesen eljátszotta volna August Strindberg Haláltáncát, melyben a férj és feleség egy őrtoronyban marják egymást. Ha ma felkérnék, nem játszana, mert:

„Kicsit fényesebben is lecsenghetett volna, de annyira hálátlan azért nem volt."

Megkérdeztük a Katona József Színház igazgatóját, Máté Gábort, hogy mit gondol erről és

érez-e igazgatóként felelősséget, hogy az egyik legnagyobb magyar színész visszavonul a színjátszástól. A színház sajtósával oldotta meg Máté Gábor a válaszadás feladatát, és röviden annyival elintézték megkeresésünket, hogy az Origónak nem válaszolnak.

Úgy általában nem. (Így jár az újságíró, aki kérdez. Máté Gábor színházának fenntartója, Karácsony Gergely pár hete arról elmélkedett, hogy szeretne olyan országban élni, ahol az újságíró kérdezhet. Sok más vágyával ellentétben ez a vágya már az álságos óhaj megfogalmazása pillanatában is régen teljesült. Mi viszont szeretnénk, ha már kérdezett az újságíró, akkor választ is kapna, függetlenül attól, hogy melyik médiumtól érkezett a kérdés.)

Haumann Péter úgy döntött, visszavonul Forrás: Piti Marcell

Haumann Pétert is kerestük, őt azonban nem tudtunk elérni.

A jelenlegi igazgató, Máté Gábor vezetése, azaz 2011 óta, Haumann Pétert valóban nem láthattuk évről-évre főszerepben. Sőt, olykor méltatlan feladatokkal is megbízták, például amikor epizódszerepet kapott a csúfosan megbukott Schilling Árpád-rendezésben, a Faust két estés változatában. Mindez azért emlékezetes, mármint az előadás, mert a Katona József Színház - voltaképpen önkritikusan - egy idő után kevesebbszer adta elő a második részt egy-egy hónapban, mint az elsőt, mert az volt a tapasztalata, hogy az első rész kínos sikertelensége után a nézők Goethe remekművének második estéjére már nem kíváncsiak.

De ez a lényegen nem változtat: megalázó helyzetben tartották az egyik legnagyobb magyar színészt éveken át, Haumann - teljesen logikus - feltételezése szerint pusztán azért, mert másként gondolkodtak Máté Gáborék, mint ő, ráadásul nem is akarta megváltoztatni a gondolkodását.