Először adott interjút az AWS Siklósi Örs halála óta

Siklósi Örs, galéria, 2021
Budapest, 2018. augusztus 19. Siklósi Örs énekes az AWS zenekar fellépésén az augusztus 20-ai központi rendezvények keretében adott koncerten az Erzsébet híd budai hídfőjénél, a Szent Gellért-szobor előtt felállított színpadon 2018. augusztus 19-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Különleges koncertre készül az AWS zenekar szeptember 5-én a Budapest Parkban, ahol vendégelőadók társaságában emlékeznek majd meg az idén februárban meghalt énekesükről, Siklósi Örsről. Az együttes hosszú idő után törte meg a csendet, és egy terjedelmes YouTube-interjúban a banda jövője is szóba került.
Vágólapra másolva!

Először adott interjút az AWS azóta, hogy február 5-én Siklósi Örs meghalt, leukémiás volt. A 2006-ban alakult együttes már az első albumával felkerült a hazai underground-rockzene térképére, az igazi áttörést azonban az hozta el, amikor 2018-ban megnyerték a Duna televízió A dal című eurovíziós nemzeti dalválasztó műsorát, így ők képviselték Lisszabonban Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon a Viszlát nyár című számukkal. Az együttes végül a huszonegyedik helyen végzett, a metaldal azonban olyannyira szokatlannak számított a popzenei rendezvényen, hogy nem csupán a hazai, hanem a nemzetközi közönség figyelmét is felkeltették. Még ugyanebben az évben meghívták őket a világ egyik legnagyobb rockfesztiváljára, a német Wacken Open Airre, de bejárták a környező országokat is.

Siklósi Örsnél 2020-ban diagnosztizálták a betegséget, és mint a videóban a tagok elmondják:

a legrosszabb forgatókönyv meg sem fordult a fejükben, úgy tekintettek az együttes frontemberére, mint egy tankra, aki minden akadályt legyőz.

Az énekes a kezelések során sem veszítette el életkedvét, folyamatosan a jövőbeli terveiről beszélt és azzal bíztatta társait, hogy ők lesznek az ország legjobb és legnagyobb zenekara.

Az együttes tavaly októberben tervezte megjelentetni az ötödik nagylemezét, erről három dalt fel is vettek, amelyből az egyik még a nyár során megjelenik.

Ez a tétel egyébként a Road Movie című műsor számára készült: ebben arra kérnek fel neves zenészeket, hogy olyan dalokat írjanak, amelyekben a hozzájuk legközelebb álló tájak, utcák, terek, városok, vagy éppen régiók elevenednek meg, mindezeket a budakesziről származó AWS számára a Zsámbéki-medence helyszínei jelentették.

Az interjúban természetesen szóba kerül a rajongókat talán leginkább foglalkoztató kérdés is, miszerint folytatják-e a közös zenélést,

és a tagok egyértelműen igennel felelnek. Mint elmondják, Siklósi Örs családja is azt szeretné, ha továbbvinnék szerettük örökségét, és az együttes sem szeretné feladni mindazt, amit az elmúlt másfél évtizedben közösen felépítettek. Az azonban nem derült ki a beszélgetésből, hogy új énekessel képzelik-e el a jövőt vagy esetleg valamelyik tag veszi át a frontember szerepét.

Siklósi Örs szeptember 4-én töltötte volna be harmincadik életévét, az együttes egy nappal később, szeptember 5-én nagyszabású, harminc dalt felölelő koncertet ad a Budapest Parkban. Az est folyamán olyan vendégelőadók helyettesítik az énekest, mint mások mellett Áron András Apey (Lazarvs), Bodor Máté (Alestorm), Csongor Bálint (Subscribe), Diószegi Kiki (Down For Whatever), Egyedi Péter (Óriás), Halász Ferenc (Depresszió), vagy Lukács László (Tankcsapda). A koncertből befolyt bevétellel a néhai énekes családja által létrehozott Siklósi Örs Alapítványt támogatják, amelyet egyebek mellett azzal a céllal alapítottak, hogy összegyűjtsék és kiadják a meg nem jelent verseit és dalait, megvalósítsák egy zenei tábor megszervezését, amelyet még Siklósi Örs álmodott meg, illetve pályázati támogatást írjanak ki kezdő zenekarok számára.

A teljes interjú itt tekinthető meg: