Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Régiségeket ad vissza a New York-i Brooklyn Múzeum Costa Ricának

Vágólapra másolva!
Visszaadott Costa Ricának a New York-i Brooklyn Múzeum 1305 olyan régiséget, amit több mint 100 éve hurcolt el a közép-amerikai országból egy amerikai mágnás.
Vágólapra másolva!

A leletek némelyike több mint 2000 éves. A kiemelkedő darabok közé tartozik egy befejezetlen sírkő, egy méhviasszal befestett nagy cserépedény és ősi kukoricafeldolgozó eszközök.

A Reuters tudósítása szerint a leleteket San Joséban kicsomagoló Costa Rica-i régészek elámultak a visszakapott régiségek láttán, közülük

némelyiket eddig csak tudományos publikációk illusztrációjaként látták, például a befejezetlen sírkövet, ami egy magas rangú személyiség síremlékének része lehetett egy mára eltűnt civilizációban.

A visszaadott gyűjtemény egyik legnagyobb darabja egy valószínűleg magvak vagy víz tárolására szolgáló fél méter magas cserépedény, aminek oldalát méhviasszal festett emberi alakok és geometriai vonalak díszítik.

Ez a második eset, hogy a Brooklyn Múzeum régiségeket adott vissza Costa Ricának. Az első alkalommal, 2011-ben 981 prehispán műkincset szolgáltatott vissza abból a több mint 4500 darabból, amit a közép-amerikai országban vasutat építő és banánültetvényeket birtokló brooklyni születésű amerikai üzletember, Minor Keith csempészett ki az országból banánszállítmányokba rejtve a 19. század végén és a 20. század elején, és 1934-ben adományozott a brooklyni intézménynek.

Tíz éve az amerikai múzeum azzal indokolta a visszaadást, hogy igyekszenek csökkenteni a leltári állományt a származási országoknak történő visszaszolgáltatással.

A visszakerült tárgyak rengeteg információval gyarapítják tudásunkat a spanyol hódítás előtti, alig ismert kultúrákról - hangsúlyozta akkor a Costa Rica-i Nemzeti Múzeum igazgatója, Cristian Kandler.
A visszakapott régiségeket a San José-i Nemzeti Múzeumban helyezték el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről