Puritán módon élt, úgy is szeretett volna távozni Törőcsik Mari

törőcsik mari
Vágólapra másolva!
Bár sokan szerették volna Törőcsik Marit utolsó útjára elkísérni, de ez nem csak a koronavírus-járvány miatt nem volt lehetséges. A színésznő végakarata is az volt, hogy a szűk család legyen ott, amikor a hamvait a Tiszába szórják.
Vágólapra másolva!

Minden úgy történt, ahogy Törőcsik Mari szerette volna. A hamvai a Tiszába kerültek, hogy majd a Fekete-tengernél újra találkozhasson a szerelmével, Maár Gyula rendezővel. A 85 éves korában meghalt Törőcsik Marit a Nemzeti Színház közleménye szerint csütörtökön kísérték utolsó útjára.

Törőcsik Marira emlékeznek a Nemzeti Színháznál Fotó: Hirling Bálint - Origo

„Törőcsik Mari családja és a Nemzeti Színház tudatja a művésznő tisztelőivel, hogy tegnap, 2021. április 22-én a család szűk körben búcsúzott a Nemzet Színészétől.

A Bors a búcsúztató után elérte Bokros Levente lelkipásztort, aki elmondta, Törőcsik Mari sok évvel ezelőtt felkérte őt, hogy ha eljön az ideje, szentelje fel a hamvait és búcsúztassa el.

Bokros Levente lelkipásztor szentelte be a művésznő hamvait Forrás: Nemzeti Színház

– Hogy őszinte legyek, elhelyezhetetlen az érzés, ami maradt bennem az után, hogy utolsó útjára kísértem Törőcsik Marit.

– kezdte a lapnak a lelkész, aki hosszas „kiképzést" kapott Törőcsik Maritól a búcsúztatásával kapcsolatosan.

– Mari nagyon pontosan meghatározta, hogy mi hangozhat el és mi biztosan nem, amikor ott állunk a Tisza partján.

– tette hozzá Bokros Levente, aki a húsvéti időszak miatt, és mert egy nemzet szeretetét szerette volna kifejezni, fekete palást helyett fehérbe öltözve végezte el a szertartást.

Forrás: Nemzeti Színház

Törőcsik Mari a végakaratáról sok évvel ezelőtt beszélt. Bérczes László rendező beszélgetőkönyvében így fogalmazott:

„Xavér lejön nekem orgonálni, és egy pélyi elemista, negyedikes-ötödikes kisdiák felolvas egy Pilinszky-verset. (...) Terézre bízok mindent. A lányomban megbízom. Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm. Ott már csak Teréz és a párja lesz a csónakban. Aztán, ahogy egy barátom, doktor Szongoth Mariann mondta, a Fekete-tengerben fogunk találkozni. (...) Maár Gyula meg én... Őt a Sugovicába szórtuk Bajánál. Az volt az ő Tiszája."

Varnus Xavér nem lehetett jelen a beszentelésnél, hiszen a világhírű orgonaművész Kanadában él. A koronavírus-járvány miatt sajnos nem tudott hazautazni, bár nagyon szeretett volna. Rendkívüli népszerűsége miatt biztosan rajta kívül is sokan elkísérték volna az utolsó úton a legendás művésznőt.

Két szál sárga rózsa ott, ahol Törőcsik Mari hamvait a Tiszába szórták Forrás: Nemzeti Színház

Bodrogi Gyula nem tudott róla, hogy ilyen gyorsan elbúcsúztatják Törőcsik Marit. A színésznő volt férje, és lelki jó barátja elszomorodva beszélt a Borsnak.

– Nem vagyok benne biztos, hogy elmentem volna, nem szeretem a temetéseket. De mivel nem hívtak, nem nekem kellett erről döntenem – mondta Bodrogi Gyula. – Most így alakult, hogy csak a lányáék voltak mellette az utolsó úton.

A Bors elérte a szertartás után Jordán Tamás direktort, Törőcsik Mari régi jó barátját.

– Teljesen egyetértek azzal, hogy szűk körű volt ott a temetés – mondta a művész. – Tekintettel Törőcsik népszerűségére, biztos vagyok benne, hogy sok-sok ezren gyűltek volna össze. De a mai helyzetben ezt nem lehetett volna megvalósítani.