Különleges videótanulmányt mutat be az Opera

II. János Pál pápa, Karol Józef Wojtyła
Pope John Paul II blesses pilgrims 02 February 2000 during a mass for the men and women who dedicate their lives to God on Saint Peter's Square in Vatican City. (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP)
Vágólapra másolva!
A Magyar Állami Operaház jóvoltából nagyszombaton II. János Pál pápa Az aranyműves boltja – Elmélkedés a házasság szentségéről című művének készülő produkciójába tekinthetnek bele az érdeklődők a Facebookon és az Origón.
Vágólapra másolva!

Nagyszombaton egy igazi különlegességet láthat az online közönség az Opera jóvoltából. Karol Józef Wojtyła, azaz a későbbi II. János Pál pápa Az aranyműves boltja – Elmélkedés a házasság szentségéről című művének készülő produkciójába tekinthetnek bele az érdeklődők a Facebookon és az Origón is 2021. április 3-án, 19 órától április 5-én éjfélig.

Karol Józef Wojtyła az 1940-es években Forrás: Getty Images/Laski Diffusion

Karol Józef Wojtyła komoly irodalmi munkák szerzője is volt, valamint erősen kötődött a színház világához. Egyetemi évei alatt irodalmi esteket szervezett,

több színjátszó társulatnak tagja, vezetője volt.

Az aranyműves boltja című, 1960-as verses dialógusának középpontjában három pár áll, akik jegygyűrűért mennek az aranyműves boltjába. A filozofikus szöveg a párok történetének bemutatásán keresztül járja körül a szeretet és a házasság szentségének témáját. A három idősíkon játszódó mű egymásba fonódó monológokon keresztül adja ki három pár történetét, rajtuk keresztül beszél az emberi kapcsolatok sokféleségéről és változékonyságáról, a választás lehetőségéről, az összetartozás és a szeretet fontosságáról.

Forrás: Magyar Állami Operaház

Az Opera előadásában a Wojtyłával barátságot ápoló, mindig különleges hangzásvilágot létrehozó, a közelmúltban meghalt kortárs lengyel zeneszerzőt, Krzysztof Pendereckit művei kísérik a prózai színészek játékát.

II. János Pál pápa 2000-ben Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Szereplők: Tóth Ildikó, Gáspár Sándor, Kovács Tamás, Varga Gabriella, Ballér Bianka
Közreműködik: Dimcevski Alexandre (I. hegedű), Dóczi Áron (II. hegedű), Kondor Péter (brácsa), Balog Endre (gordonka)
Felvételről közreműködik a Magyar Állami Operaház Énekkara (karigazgató: Csiki Gábor)

Magyar szöveg: Balássy Péter
Zenei vezető: Dobszay Péter
Rendezőasszisztens: Magyar Orsolya
Rendező, látványtervező: Szikora János