Eötvös Péter is ott van a Müpa zeneműpályázatának zsűrijében

Eötvös Péter
Eötvös Péter
Vágólapra másolva!
A Müpa 15., jubileumi évada alkalmából júniusban nagyszabású zeneműpályázatot hirdetett meg, amelynek elbírálását a most nyilvánosságra hozott, neves és elismert hazai szakemberekből álló szakmai testület fogja irányítani. További újdonság, hogy a pályázaton a korábban meghirdetett műfaji kategóriák mellett már elektroakusztikus művekkel is lehet indulni.
Vágólapra másolva!

Magyarország vezető kulturális intézménye, a Müpa 2005-ös megalapítása óta teret biztosít a kortárs alkotóknak, és népszerűsíti a jelenkor zenéjét. A június elején meghirdetett zeneműpályázat egyik fontos

célkitűzése, hogy a győztesnek ítélt műveket a Müpa hazai előadóművészek közreműködésével, társintézményeivel együttműködésben fogja színpadra állítani.

A pályázaton új kategóriaként már elektroakusztikus művek beadására is van lehetőség, a versenyben meghirdetett műfajok száma ezzel 14-re bővült.

A beérkező pályamunkák kiértékelését hétfős szakmai testület irányítja, amelynek tagjai összefogják a szakterületükhöz kapcsolódó, pályázati kategóriánként önállóan működő zsűrik munkáját, majd összegzik az egyes versenykategóriák értékelését. A szakmai testület tagjai Eötvös Péter zeneszerző és karmester, Fekete Gyula zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezetője, Gőz László jazz-zenész és tanár, a Budapest Music Center (BMC) igazgatója, Juronics Tamás koreográfus és rendező, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője, Káel Csaba filmrendező, a Müpa vezérigazgatója, Puskás Tamás rendező, a Centrál Színház igazgatója és Vashegyi György karmester, a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar vezetője és a Magyar Művészeti Akadémia elnöke.

Eötvös Péter Kossuth-díjas zeneszerző Forrás: Csibi Szilvia

Eötvös Péter azt mondta, „nem emlékszem, hogy valaha is láttam volna ilyen pályázatot, amely széles műfaji intervallumban ad lehetőséget a komponálásra és

A Müpa pályázatának fontos célja, hogy a nyertes műveket hazai művészek és együttesek közreműködésével bemutassa, és egy zeneszerző számára rendkívüli motivációs erővel bír, ha biztos lehet abban, hogy a darabját elő fogják adni.”

A pályázat egy hónappal ezelőtti meghirdetését komoly szakmai érdeklődés övezte, és rendkívül sok kérdés érkezett a Müpához a versennyel kapcsolatosan. A pályázók munkájának megkönnyítése érdekében az intézmény az e kérdésekre adott válaszait a zeneműpályázat folyamatosan frissülő oldalán transzparens módon közzéteszi.