Koreai musicalvetítés a Benczúr kertben

Vágólapra másolva!
A koreai irodalom egyik legnagyobb hatású költőjéről szóló musicalt mutat be a Koreai Kulturális Központ.
Vágólapra másolva!

Július 20-án mutatja be a Koreai Kulturális Központ a koreai irodalom egyik legnagyobb hatású költőjéről szóló musicalt, a Lövés a hold felé-t. A Jun Dongdzsu koreai költő életéről szóló előadást a terézvárosi Benczúr kertben vetítik. A részvétel teljesen ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, amit a központ honlapján lehet megtenni.

Az előadás plakátja Forrás: Origo

Ez a musical előadás a Szöuli Művészeti Központ vetítés-sorozatának része. A sorozat célja, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetben bárki élvezhesse a művészeti központ előadásait, amelyek között

szerepel opera, balett, komolyzene, színházi előadás, kortárs tánc, valamint fotó- és mozgókép kiállítás is.

A budapesti Koreai Kulturális Központ ebből a repertoárból válogatva Korea-specifikus musicaleket és világhírű koreai komolyzenészeket mutat be 2020-ban a magyar közönségnek. És a vetítéseket egy gamugük, azaz koreai musical bemutatásával kezdik. Jun Dongdzsu 1917-ben született a mai Csilin tartományban, Kína Janpien Koreai Autonóm Prefektúrájában. Korán elkezdett verseket írni, első költeményeit 1936-ban a Khathollik Szonjan ('Katolikus ifjúság') folyóirat, gyermekverseit a Chosun Ilbo napilap közölte. Felsőfokú tanulmányait a Jonhui Főiskolán (ma Yonsei Egyetem) kezdte meg, majd Japánba utazott, ahol először Tokióban, majd Kiotóban tanult angol nyelv és irodalom szakon.

Jelenet a musicalből Forrás: Origo

1943-ban letartóztatták, azzal vádolták, hogy részt vett a koreai diákok japánellenes mozgalmában. Két év börtönre ítélték Fukuokában, ahol 1945-ben, betegségben meghalt. Egyetlen verseskötete jelent meg halála után Az ég, a szél, a csillagok és a vers címmel, ennek ellenére

a koreai irodalom egyik legfontosabb költőjeként tartják számon.

A fiatalon meghalt alkotó nemcsak lírai, de hazafias, ellenzéki költészetéről is ismert, melyet a koreai társadalom a japán megszállás alatt átélt kétségbeesése és szomorúsága jár át. Életéről 2011-ben musical készült, 2016-ban pedig Egy költő portréja címmel Lee Jun-ik rendezett fekete-fehér játékfilmet.

A Lövés a hold felé című musical életének és költészetének állít emléket. A költő Korea történelmének egyik legviharosabb szakaszában élt és alkotott. A történet a költő főiskolás éveivel indul, életének legfelszabadultabb időszakával, ahonnan azt a vívódást követhetjük végig, ahogyan próbál szembenézni szeretett hazája siralmas helyzetével. A darabban elhangzanak legnépszerűbb költeményei. Csaknem száz év telt el, hogy Jun Dongdzsu költeményei először megjelentek nyomtatásban. A versek azonban ma éppen olyan aktuálisak, mint születésük idején.