Közel 10 ezer percnyi Müpa-élmény Ausztráliától Japánig

Recirquel Cirkusz
Recirquel Cirkusz az Éjszakában című előadás
Vágólapra másolva!
Június 28-án a Recirquel Cirkusz az Éjszakában című előadásával zárul a március 25. óta tartó Müpa Home online közvetítéssorozat, amely a világ legkiválóbb művészeit, legizgalmasabb alkotóit mutatta be estéről estére a nézőknek - írja a Müpa közleménye.
Vágólapra másolva!
Müpa Home Forrás: posztos/Posztos Janos

A március közepén bejelentett rendkívüli helyzetre való tekintettel a Müpa – a többi kulturális intézményhez hasonlóan – kénytelen volt ideiglenesen bezárni, lemondva a 2019/20-as évad hátralévő előadásait. A régió egyik legismertebb előadó-művészeti központja azonban

ebben az időszakban előbb több mint 100 koncert, előadás és irodalmi est HD-minőségű felvételét tette elérhetővé mindenki számára, majd elindította a Müpa Home közvetítéssorozatot,

amelynek köszönhetően az elmúlt évek legsikeresebb előadásait nézhette és élhette át újra a közönség.

A sorozat tizennégy hete alatt összesen 90 előadás került műsorra, ebből 51 a Müpa saját produkciója, 39 az Európai Hangversenytermek Szervezetétől (ECHO) átvett közvetítés volt. Az ECHO-tagintézmények együttműködésének keretében a heti virtuális koncertprogram részeként egy-egy európai koncertterem vagy előadó-művészeti központ – mint például a hamburgi Elbphilharmonie, a barcelonai Palau de la Música Catalana vagy épp az amszterdami Concertgebouw – online közvetítéseibe is betekintést nyert a közönség.

A nézők így összesen 54 komolyzenei előadást, 8 operát – köztük a teljes Ring-ciklust –, 1 orgonakoncertet, 9 könnyűzenei, 7 jazz- és 5 világzenei koncertet, 2 irodalmi estet, 2 újcirkusz- és 2 táncelőadást láthattak.

Müpa Home Forrás: www.balinthirling.com/www.balinthirling.com/Hirling Balint

Ezek együttes adásideje több mint 148 órányira rúg, amelyből a legrövidebb a birminghami Town Hall & Symphony Hall előadása (20 perc), míg a leghosszabb a maga 5 óra 10 perces adásidejével a Ring-tetralógia befejező darabja, Az istenek alkonya volt. A közvetítéseket több százan követték minden este, összesen közel 60 ezer ember.

A legnépszerűbb előadások közt volt a Recirquel A Meztelen Bohóc című lélegzetelállító produkciója, Bobby McFerrin 2018-as circlesongs koncertje, Gyenyisz Macujev lenyűgöző zongoraestje a 2017-es Budapesti Tavaszi Fesztiválról, illetve a Barabás Lőrinc Quartet és Takuya Kuroda közös koncertje is.

A Wagner-operák is nagyon népszerűek voltak, minden este több ezren követték a Ring maratoni hosszúságú előadásait a múlt hét folyamán. Nemcsak a programkínálat volt változatos, de a nézők is a világ számos pontjáról csatlakoztak az esti közvetítésekhez.

Magyarország mellett Németországból, Franciaországból, az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból, sőt Ecuadorból, Ausztráliából, Kanadából és Japánból is akadtak lelkes zenerajongók.

Sokszor maguk a fellépők is bekapcsolódtak a közvetítésbe, nosztalgikus hangulatban felidézve a Müpás koncert emlékeit.

A Recirquel Cirkusz az Éjszakában című előadása Forrás: MÜPA

A Müpa Home június 27-i epizódja az online Wagner-napokat záró Tannhäuser lesz, majd

a sorozat június 28-án, vasárnap a Recirquel első egész estés előadásával, a Cirkusz az Éjszakában 2018-as felvételével búcsúzik erre az évadra.

Július 1-jével indul a Müpa autós koncertmozija, ahol saját autójuk kényelméből egy óriási kivetítőn követhetik a Fesztivál Színházban élőben zajló koncerteket. Várdai István, Budapest Bár, Kovács János és a Nemzeti Filharmonikusok, Random Trip, Hungarian All Star Big Band, Vujicsics, Söndörgő, Lóci játszik, Péterfy Bori & Love Band, The Qualitons és a Barabás Lőrinc Quartet – csak néhány azok közül a népszerű magyar fellépők közül, akik a Müpa Autósmozi keretében birtokba veszik majd a Fesztivál Színházat.

A Müpa Autósmoziról bővebben itt olvashat.