Elmarad az Anna-bál, de lesz Balatonfüredi Prímásverseny

Vágólapra másolva!
Bár az Anna-bál elmarad, a 8. Balatonfüredi Prímásversenyt az Anna Fesztivál keretében megtartják. A versenyre a hagyományos magyar népzenét játszó 16 és 35 év közötti hegedűsök jelentkezését várják július 6-ig.
Vágólapra másolva!

Mivel a koronavírus-járvány miatt a szervezők nem tudták volna a szokott színvonalon megtartani, elmarad a 2020-as Anna-bál. Azonban a 8. Anna Fesztivál szabadtéri rendezvényeit július 21. és 25. között megtartják, így a Hagyományok Háza és a város által közösen szervezett, sorban a 8. Balatonfüredi Prímásversenyt is.

A versenyre a hagyományos magyar népzenét játszó 16 és 35 év közötti hegedűsök jelentkezését várják július 6-ig. Pál István Szalonna, a Balatonfüredi Prímásverseny szakmai felelőse a szervezőkkel azt közölte, hogy a versenyre

minden, autentikus magyar népzenét játszó hegedűs pályázhat, aki a verseny napjáig betölti a 16. életévét, de még nem múlt el 35 éves.

A versenyt a balatonfüredi Kisfaludy Galériában tartják. Minden prímás két kötelező és egy szabadon választott versenyszámmal versenyez, öt-öt perc időtartamban. Kötelező versenyszámként széki és gömöri összeállításokat adnak majd elő a versenyzők, szabadon választott műként pedig a teljes Kárpát-medence népzenei anyagából választhatnak. A megmérettetés során a szervezők minden versenyző számára gondoskodnak a megfelelő színvonalú kísérő zenekarról. Az első három díjazott pénzjutalomban részesül, az első helyezett további nyereménye pedig, hogy felléphet a 196. Anna-bálon. A zsűri tagjai a magyar népzene szakemberei lesznek: Árendás Péter, Koncz Gergely, Lakatos Róbert és Salamon Beáta. Július 22-én, este 9 órától a legjobb produkciókból és meghívott előadók műsorszámaiból gálakoncertet rendeznek a Gyógy téren felállított nagyszínpadon. Pályázni július 6-án 12 óráig lehet a Hagyományok Háza honlapján található online jelentkezési lap kitöltésével. A versenyt Balatonfüred Város Önkormányzata, a Hagyományok Háza és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke szervezi.