Évadzárót tartottak a Nemzeti Színházban

csíksomlyói passió 2018
Berettyán Nándor Krisztus és Tóth Auguszta Mária szerepében (középen)
Vágólapra másolva!
Évadzáró társulati ülést tartott csütörtökön a Nemzeti Színház. Vidnyánszky Attila igazgató értékelte a félbeszakadt évadot, és beszélt a jövő szezon terveiről is. Kiemelte: nagyon jól indult az évad, és a járvány ellenére is kimagasló eredményekkel zárta a szezont a Nemzeti Színház. Az eseményen átadták a Szeleczky Zita-emlékgyűrűt, amelyet Szűcs Nelli kapott, Farkas-Ratkó-díjjal tüntették ki Berettyán Sándort, és a színház saját alapítású elismeréseit átadták többek között Rátóti Zoltánnak és Udvaros Dorottyának. 
Vágólapra másolva!

Csurka Lászlóról emlékezett meg Vidnyánszky Attila az évadzáró társulati ülés elején – a társulat egyperces néma felállással tisztelgett a nagy színész előtt. Az igazgató ezután beszélt a Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész nagyságáról, a Nemzeti Színház örökös tagjáról. Hangsúlyozta:

bár azt szokták mondani, hogy mindenki pótolható, most, hogy átnézte a szerepeit, azt látja, hogy Csurka Lászlót nem lehet pótolni.

Elmondta, hogy szeptemberben egy esttel is megemlékeznek a színészről. Csurka László június 16-án halt meg 85 évesen.

Újra szabadtéren a Csíksomlyói passió

Vidnyánszky Attila ezután az évadról beszélt. Elmondta: nagyon jól indult a színházi szezon tavaly nyár végén.
„A két évvel ezelőtti csíksomlyói vendégjáték után elmondtam: az lenne a jó, ha minden évadot a Csíksomlyói passió bemutatásával kezdenénk. Ez iránymutatást, feltöltődést ad a következő szezonra. Ez tavaly is megadatott, mert az Esztergomi Bazilika előtt eljátszhattuk a Csíksomlyói passiót. A tervek szerint a jövő évad elején, 2020. augusztus 26-án Debrecenben, a Református Nagytemplom előtt újra bemutatjuk a Nemzeti Táncegyüttessel közös produkciót. Előtte még Gyulán játsszuk nyáron A kassai polgárok című Márai-darabot" – mondta az igazgató.

Vidnyánszky Attila az évadzáró társulati ülésen fotó: Talán Csaba

Ezután az idei számokról beszélt. Az évadban hét bemutatóból 47 előadást játszottak, harminc repertoáron lévő darabból összesen 151 előadást, 26 befogadott produkcióból pedig 43 előadást láthattak a nézők. Így összesen 63 produkcióból 241 előadást mutattak be a Nemzeti Színházban. Tizenkilenc belföldi és húsz külföldi vendégjátékon volt a színház. Március 10-ig, a koronavírus-járvány miatt kialakult vészhelyzet kihirdetéséig csaknem 75 ezer nézője volt a teátrumnak.
Elmondta: a március óta bezárt színház elmaradt előadásait ősszel pótolják majd. A Forró mezők és a Tizenhárom almafa című produkcióval kezdik a következő szezont, amelyek az idei elmaradt előadások voltak.

Évadzáró társulati ülés a Nemzeti Színházban Fotó: Talán Csaba

Az idei MITEM viszont elmarad – felelősséggel nem lehetett dönteni arról, hogy ősszel pótolják – hangsúlyozta az igazgató. (Mint ismert, áprilisban Magyarországra jött volna Robert Wilson is, a sokak szerint legnagyobb élő színházrendező, világsikerű Oidipusz-előadását kétszer is játszották volna a Nemzetiben.)
„Annak semmi értelme nem lett volna, hogy ilyen bizonytalanság mellett erőltessük a találkozó megrendezését" – mondta Vidnyánszky Attila. Hozzátette: a partnerek, külföldi színházak türelmesen vártak, a legnagyobb rendezők üzeneteket küldtek, hogy a Nemzeti Színházzal vannak, és türelemmel várják a következő MITEM-et, ahová nagy szeretettel érkeznek jövő tavasszal.

Évadzáró társulati ülés a Nemzeti Színházban fotó: Talán Csaba

Az igazgató kiemelte, hogy megkapták a 2023-as színházi olimpia rendezési jogát. A nemzetközi esemény előkészületei már ősszel elkezdődnek.
„2001 óta magyar színház nem volt a színházi olimpián. Nagy dolog, hogy kikerültünk az olimpiára az idén. Hiszen ha nem vagyunk ott, nem sikerült volna megkapnunk a 2023-as olimpia - az egész szakmát érintő nagy esemény - rendezési jogát. Hatalmas feladat és felelősség ez" – hangsúlyozta.

Ezután arról beszélt, hogy az idén a Nemzeti Színház színészei közül Bodrogi Gyula Páger Antal-díjat kapott 2020 februárjában.

Bodrogi Gyula fotó: Talán Csaba

Trill Zsoltot pedig Bujtor István-díjjal jutalmazták az Apám szívé-ben nyújtott alakításáért. A Nemzeti Színház vezető színésze az egyszerre abszurd és drámai szituációban lévő karakterének hiteles, összetett megformálásáért kapta a díjat.

Vidnyánszky Attila azt is elmondta, hogy a színház nagyon sok – országos jelentőséggel bíró – esemény közepén van. Példaként a Déryné Program elindítását emelte ki.
„Ez a mi történetünk. Nagyon büszkék leszünk, ha majd elindul nyáron a program, és viszi a színházat olyan településekre több millió embernek, akik nem láttak még színvonalas előadást. Ezek a falvak évtizedek óta nem jutottak színházhoz. A Déryné Program elindítása a mi munkánk eredménye. A munkatársak közül a járvány idején is sokan ezen dolgoztak – több száz előadást néztek meg, pontozták azokat, és kiválasztottak negyvenkettőt, amelyeket eljuttatunk az ország különböző pontjaira. Megalakult a Déryné Társulat is, és a próbák elkezdődtek. Ez a Nemzeti Színház szellemi műhelyének, munkájának eredménye. A program sikerét az is mutatja, hogy több mint 400 település jelentkezett, hogy fogadná az előadásokat. Sokan támadták a programot, pedig a szakmának le kéne sütnie a szemét, hogy évtizedekig színház nélkül hagyta a legkisebb településeket, és most örülni kellene, hogy ez végre változik" – mondta Vidnyánszky Attila.

Évadzáró társulati ülés a Nemzeti Színházban fotó: Talán Csaba

Az igazgató köszönetet mondott a járvány idején végzett munkáért, amikor interneten jelentek meg a színészek, és online kommunikáltak a közönséggel. Megköszönte a műszaknak, akik a járvány alatt is végig dolgoztak a színházban a felújítás miatt.

A díjazottak

Végül díjakat adott át a színház igazgatója.

A Szeleczky Zita-emlékgyűrűt Szűcs Nelli vehette át. A Szeleczky-gyűrűt 2018-ban alapította a Szeleczky Zita Alapítvány.

Szűcs Nelli kapta a Szeleczky Zita-emlékgyűrűt Fotó: Talán Csaba

A Farkas-Ratkó-díjat - amelyet a Pesti Magyar Színház és az új Nemzeti Színház társulatai évente, felváltva szavaznak meg egy-egy társulati taguknak - Berettyán Sándor vehette át.

Berettyán Sándor Fotó: Talán Csaba

A színház saját alapítású díjai közül - szintén a társulat szavazatai alapján - a Szörényi Éva-díjat Udvaros Dorottya vehette át.

Udvaros Dorottya átveszi a Szörényi Éva-díjat. fotó: Talán Csaba

A Sinkovits Imre-díjat Rátóti Zoltán kapta.

Sinkovits Imre-díjat vesz át Rátóti Zoltán Fotó: Talán Csaba

A fiatal színészek is alapítottak több díjat – ők is átadták ezeket. Az egyiket Katona Kinga kapta.

Katona Kinga veszi át a fiatalok által alapított díjat Fotó: Talán Csaba

A másikat – amelyet Csurka Lászlóról neveztek el – megosztva kapta Varga József és Vidnyánszky Attila.

Varga József kapta az ide Csurka László-díjat - a fiatalok díját fotó: Talán Csaba

A Csurka László-díjat annak ítélik oda a fiatalok, aki az évad próbái alatt olyan gondolatot, mondatot mond, amely később szállóigévé válik a színházban.

Vidnyánszky Attilának is Csurka László-díjat adtak a fiatal színészek Fotó: Talán Csaba

Az igazgató új tagként köszöntötte a Nemzeti Színházban Szász Júliát, aki a Kaposvári Egyetem színész szakának elvégzése után szerződött a társulathoz. A színésznőt eddig is több előadásban láthatta a közönség. A jövő évadban az első nagyszínpadi bemutató, a Rómeó és Júlia női főszerepét alakítja.