A Circus Maximusba költözik nyárra a Római Opera, Barcelonában szobanövények előtt koncerteztek

Liceu operaház, Barcelona, növény, koncert, koronavírus
Vágólapra másolva!
A Római Opera a nyári évadra a Circus Maximusba költözik. Augusztus végén újra zenél a Berlini Állami Opera is, Barcelonában cserepes növények előtt adtak koncertet hétfő délután.
Vágólapra másolva!

A világjárvány miatti négy hónapos szünet után Carlo Fuortes intendáns hétfőn ismertette a római operaház nyári szezonjának produkcióit, amelyeket kivételesen nem Caracalla Termáiban, hanem a Circus Maximus tágas, nyílt tereiben adnak elő.

Július közepétől augusztus közepéig 21 előadást terveznek, esténként legfeljebb ezer nézővel.

A távolságtartást és a biztonságot négy külön bejárat is szolgálja.

A szezon Verdi Rigolettójával indul, a címszereplőt Luca Salsi, Gildát Rosa Feola alakítja, a premiert az olasz közszolgálati televízió (RAI) is közvetíti. Rossini operáját, a Sevillai borbélyt azoknak az egészségügyi dolgozóknak adják elő, akik a koronavírus-járvány ellen harcoltak.

Augusztus 6-án és 9-én fellép Anna Netrebko és Yusif Eyvazov, akik Verdi-, Puccini-, Mascagni-, Francesco Cilea- és Dvorák-áriákat énekelnek. A házaspár hét évvel a Manon Lescaut római bemutatója után lép újra együtt színre a városban, ahol megismerkedtek egymással.

A Circus Maximus Róma újranyitásának szimbóluma lesz Virginia Raggi polgármester szerint.

A Berlini Operaház nagytermében a világjárvány megállítását szolgáló korlátozó intézkedések miatt az 1300 helyből mindössze 370-at foglalhatnak el a nézők, amikor a nyár végén először belépnek. A higiéniai szabályokat a hatóságokkal közösen dolgozzák ki.

Augusztus utolsó napján Beethoven szimfóniáival nyílik a szezon, a zenekart Daniel Barenboim főzeneigazgató vezényli, miként azt a koncertet is, amellyel

a berlini Staatskapelle fennállásának 450. évfordulóját ünneplik szeptember 11-én.

Egy másik történelmi operaház, a drezdai Semperoper a háromhónapos szünet alatt többmilliós veszteséget szenvedett, a mintegy 70 ezer megvásárolt jegyet is vissza kellett váltaniuk - számolt be róla Peter Theiler intendáns a dpa hírügynökségnek hétfőn. Új műsortervet kellett készíteniük, óvatosságból csak október végéig terveznek. Az 1300 ülőhelyükből csak 330-at foglalhatnak el a nézők egy-egy este.

A barcelonai Liceu operaház hétfőn mintegy 2300 cserepes növény előtt tartott koncertet,

hogy megmutassa, milyen abszurd helyzetet teremt a világjárvány, amikor távol tartja az embereket az előadásoktól.

- mondta Eugenio Ampudio producer a délutáni próbán, ahol a 2292 szobanövény már a helyén "ült" az ötórai koncertet várva.

A YouTube-on élőben közvetített koncert után a növényeket a járvány frontvonalában dolgozó egészségügyi szakembereknek ajándékozzák.

A Concierto para el bioceno elnevezésű hangverseny azután vált lehetővé, hogy vasárnap véget ért a veszélyhelyzet Spanyolországban. A koncerten Puccini Krizantémok című vonósnégyesét adták elő.