Meghalt Carlos Ruiz Zafón

2020.06.19. 13:03

55 éves korában, pénteken meghalt az egyik legismertebb kortárs spanyol író, Carlos Ruiz Zafón.

Los Angeles-i otthonában pénteken meghalt Carlos Ruiz Zafón. A nemzetközileg is jelentős spanyol író két éve küzdött dabanatos betegséggel, 55 éves volt. Zafón 1964-ben született Barcelonában, és régóta a Cervantes óta legtöbbet olvasott spanyol íróként emlegették.

Carlos Ruiz Zafón 2017-benForrás: AFP/Christophe Gateau

Zafón a Sarriái Jezsuita iskolába járt, és az iskola épülete egy vörös téglából épült, tornyokkal és titkos járatokkal ellátott gótikus kastély volt, amely az író korábbi vallomása alapján sokat hatott a fantáziájára, így pedig arra ösztönözte, hogy rejtélyes történetek írjon. Ezekkel már 10 évesen az osztálytársait szórakoztatta. Az iskolák befejezése után először egy barcelonai reklámügynökségnél dolgozott, de már 1994-ben Los Angelesbe költözött, és minden idejét az írásnak szentelte. A regényírás mellett forgatókönyíróként is dolgozott, valamint írt az El País, valamint a La Vanguardia című spanyol napilapoknak. Az 1990-es években ifjúsági prózával próbálkozott: 1993-ban jelent meg első regénye, az El príncipe de la niebla (A köd hercege), amiért megkapta az Edebé irodalmi díjat ifjúsági irodalom kategóriában, majd további három ifjúsági olvasmányt adott ki (El palacio de la medianoche, Las luces de septiembre, és a Marina).

Forrás: AFP/Christophe Gateau

2001-ben jelentette meg első, felnőtteknek szóló regényét La sombra del viento címmel (A szél árnyéka). A regény kiadásakor nem keltett nagy érdeklődést, de rövid idő alatt a spanyol bestseller-listák élére került, majd hatalmas nemzetközi sikert aratott. Több mint negyven nyelvre fordították le. A La Vanguardia a könyvet 2002-ben az év könyvének jelölte. A történetet aztán tetralógiává bővítette, így született meg az Elfeledett Könyvek Temetője-sorozat.

Zafón az írás mellett zenével is foglalkozott. Mielőtt író lett volna, többek között filmsorozatok zenéit írta. Viszotn az utóbbi években csupán a maga és barátai szórakoztatására szerzett zenét.

Magyarul megjelent kötetei:

  • A szél árnyéka (2005)
  • Angyali játszma (2008)
  • A mennyország fogságában (2012)
  • Marina (2016)
  • Lelkek labirintusa. Elfeledett könyvek temetője (2018)
  • A köd hercege (2020)

további tartalmak a rovatból