14 év után került pont a világhírű énekes hagyatéki ügyére

James Brown
CZECH REPUBLIC OUT US singer James Brown, 71, the "Godfather of Soul", star of funk, soul and R'n'B music, performs in T- MOBILE arena in Prague 04 September 2004. The self-proclaimed "Hardest working Man in Show Business" will performed for the first time in Czech Republic in Prague's Fair area. AFP PHOTO-MAFA-DAVID NEFF (Photo by DAVID NEFF / AFP)
Vágólapra másolva!
A dél-karolinai legfelső bíróság döntésével végre valóra válhat James Brown óhaja, hogy hagyatéka nincstelen gyermekek oktatását segítse.
Vágólapra másolva!

14 éve, James Brown 2006-os halála óta tartott az a – James Brown hagyatéka körüli – jogi huzavona, amelynek csütörtökön került pont a végére. Ugyanis Brown óhaja az volt, hogy hagyatéka nincstelen gyerekek oktatását segítse. A dél-kaliforniai legfelső bíróság csütörtökön kimondta, hogy James Brown utolsó partnere, Tomi Rae Hynie jogilag nem volt a felesége, mivel nem bontották fel előző házasságát, és ezért nincs joga Brown több millió dolláros hagyatékára.

James Brown 1971-ben Forrás: AFP

A 20. század egyik legjelentősebb soul énekesének és Hynie-nek a házassága Brown 2006. decemberi halála óta állt a jogi csaták középpontjában. Többen nyújtottak be keresetet a hagyatékot követelve, amelynek értékét 5 és 100 millió dollár közöttire becsülték. 2013-ban egy dél-karolinai bíróság megsemmisítette azt a megállapodást, amely a hagyaték felét egy alapítványnak, negyedét Hynie-nek és a maradékot Brown gyermekeinek ítélte. Az egyezség 2009-es létrejöttekor nem hozták nyilvánosságra a hagyaték értékét, de

az ügyészek szerint Brown bankszámláin alig volt valami pénz.

Még 2008-ban elárverezték az énekes egyes javait, az 580 ezer dollár bevételt részben a korábbi adósságok kifizetésére fordították.

James Brown prágai koncertjén 2004-ben Forrás: AFP/David Neff

A 2013-as bírói döntés azt is kimondta, hogy az egyezségben nem juttatták érvényre Brown akaratát, amely szerint hagyatékának többségét adakozásra kell fordítani. A dél-karolinai bíróság pontot tett az azóta is folyó pereskedésre azzal, hogy kimondta, Hynie nem tarthat igényt hagyatékra, és úgy rendelkezett, hogy hajtsák végre Brown végrendeltét, amely egy I Feel Good nevű alapítvány létrehozásáról rendelkezett, és ami a szerzői jogokból származó bevételeket hátrányos helyzetű dél-karolinai és georgiai gyermekek oktatására fordítja.