Emlékeztetni kell arra, hogyan akarták tönkretenni az országot 100 évvel ezelőtt

A beszéd - Apponyi a magyar ügy védelmében
Vágólapra másolva!
Június 4-én van a 100 éves évfordulója az országot megcsonkító trianoni békediktátum aláírásának. Az évforduló alkalmából, ezen a napon 20 óra 15 perctől a Duna Televízióban lesz a premierje a Rátóti Zoltán főszereplésével készült, A beszéd - Apponyi a magyar ügy védelmében című nagyszabású történelmi drámának. Az alkotás Apponyi Albert gróf felszólalásának dramatizált rekonstrukciója. Az alkotók beszéltek az Origónak az emlékezés fontosságáról és a forgatásról is.
Vágólapra másolva!

Megkondultak a harangok, és a zászlókat félárbocra eresztették – száz éve gyászszünetet rendeltek el, mikor a vesztes világháborút követően a magyar békedelegáció aláírta a trianoni békeszerződést, és ezzel

Magyarország elszenvedte történetének egyik legsúlyosabb traumáját.

A magyar delegációt vezető Apponyi Albert gróf a vállalhatatlan békefeltételek miatti felszólalása azóta is a XX. századi magyar történelem egyik legnagyobb hatású beszéde.

Ebből készült most, a békeszerződés aláírásának századik évfordulójára filmdráma. Apponyi a beszédét 1920. január 16-án, a trianoni béketervezet végleges lezárása után mondta el. Csak arra kapott lehetőséget, hogy egy beszédet mondjon, így ebben kellett összefoglalnia mindent. Az alkotók ezt dolgozták fel filmes eszközökkel.

Kálomista Gábor, a film producere Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

A film producere Kálomista Gábor, a Thália Színház igazgatója, aki az Origónak azt mondta, a 100 évvel ezelőtt életbe lépett trianoni békediktátum egy olyan esemény, amire kötelessége emlékeztetni mindenkinek, akinek erre megvannak a lehetőségei. Szerinte

emlékeztetni kell arra, hogyan akarták tönkretenni ezt az országot 100 évvel ezelőtt.

„Hosszú évtizedekig hallgatni kellett erről a gyalázatról, nem lehetett róla beszélni, és csak az utolsó 10 évben kezd átformálódni a közbeszéd abba az irányba, hogy teljesen indokolatlan és igazságtalan módon lett az ország feldarabolva” – mondta a producer, és hozzátette, hogy egyelőre a Duna TV-n lesz látható a film, de a közmédiával

azon dolgoznak, hogy a film rövid idő alatt nagyon széles rétegekhez el tudjon jutni.

Sőt, a jövőbeli tervekről azt mondta, „előbb-utóbb szembe kell néznünk a történelmünkkel, és így a magyar történelem eme legtragikusabb eseményéről is kell majd egy nagy filmet csinálni”.

A beszéd - Apponyi a magyar ügy védelmében című film egy dokumentumfilm dramatizált részekkel, és minden elemében valós eseményeken alapul. A filmet a keszthelyi Festetics-kastélyban forgatták, ami sok szereplővel, fantasztikus díszletek között idézi meg a kort. A beszédet Máthé Áron történész szakértő magyarázataival megszakítva dolgozták fel.

Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnökhelyettese, a film történész szakértője Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese korábban az Origónak azt mondta, „megítélésem szerint minden magyart, és minden magyar történészt érdekel a trianoni sorscsapás”, ezért is tartja nagyon fontosnak a történet újramesélését, és ezért is vállalta el a felkérést. „Még ma is nagyon sok emberben az él, hogy az urak és az elitek dolga volt Trianon, ugyanis ez volt évtizedekig a kommunista olvasat. Ezzel szemben

már csak azért is, mert egy működő gazdasági térséget szakított szét” – mondta a történész szakértő, aki szerint azt is fontos tudatosítani, hogy „mi otthon vagyunk a Kárpát-medencében. Ez a térség a mi otthonunk is, és ezen kár megsértődni. Azok az országok, ahol győzelemnek élik meg Trianont, elfelejtik azt, hogy a mi térségünk igazából akkortól kezdve vált függővé Nyugat-Európától, és mindez a mai napig fennmaradt.”

Rátóti Zoltán Apponyi Albert gróf szerepében Forrás: Megafilm

Az 50 perces filmdráma főszerepét Rátóti Zoltán játssza. A Nemzeti Színház Érdemes- és Kiváló művészének idén már volt nagyon hasonló feladata. A színház idei évadának utolsó bemutatója a Wass Albert műveiből készült Tizenhárom almafa című előadás volt, amelyben Rátóti Zoltán elmondta Apponyi Albert gróf beszédét. Trianonról az Origónak adott interjújában azt mondta, „mély nemzeti gyász és fájdalom.

Ne dőljenek be a liberális mismásolásnak, amivel megpróbálják semmivé, lényegtelenné tenni ezt az eseményt.” Azt is mondta, hogy korosztályának feladata, hogy megismertesse a fiatalokkal, miről szólt pontosan a trianoni békediktátum. A filmdráma készítéséről azt mondta, „négy napig forgattuk a filmet, és az volt a különös – és nagy elismerés is –, hogy

Érdekes volt látni, hogy napról napra erősödött mindenkiben ez az érzés. Négy nap alatt szinte egy szövetség jött létre a stábtagok között. Mindenki érezte a filmnek és a mondanivalójának a tétjét – a világosítótól a hangtechnikuson át a kameramanig. Hihetetlenül érdekes és felemelő munka volt.”

A nagy érdeklődéssel várt filmet június 4-én, csütörtök este negyed kilenckor mutatja be a Duna Televízió. A beszéd - Apponyi a magyar ügy védelmében című alkotás forgatókönyvét Csillag Mano, Kálomista László és Máthé Áron írták. Rátóti Zoltán tehát Apponyi grófot személyesíti meg, Clemenceau-t pedig Dánielfy Zsolt.