Digitális iskolai múzeumi oktatási napot szerveznek Trianon 100. évfordulója alkalmából

Horizontal
A woman from Transylvania, Romania, sells souvenir embroidery to mark the National Day of Belonging on June 3, 2012 in Kossuth square in front of the parliament in Budapest during the 92nd anniversary of the signing of the Treaty of Trianon on June 4, 1920 when Hungary lost 60 percent of its territory in a peace agreement. AFP PHOTO / PETER KOHALMI (Photo by PETER KOHALMI / AFP)
Vágólapra másolva!
A nemzeti összetartozás napján, június 4-én ismét digitális iskolai múzeumi oktatási napot szervez a Mozaik Múzeumtúra és a Felelős Szülők Iskolája: a DEMÓ 2 névre hallgató programban több mint húsz múzeum vesz részt.
Vágólapra másolva!

A szervezők közleménye szerint a második alkalommal megszervezett Digitális Edukációs Múzeumi Órákon (DEMÓ) a múzeumpedagógiai anyagok a nemzeti összetartozás napjához kötődnek majd. A múzeumpedagógiai feladatokban irodalmi, történelmi, földrajzi és művészeti feladványok is lesznek majd. Szó lesz például a népzene rockgitárjáról, arról, hogy mivel töltötték idejüket a pásztorok, és két magyar bátor repülőgép-pilótáról, akik világrekordot felállítva átrepülték az Atlanti-óceánt.

A diákok divatbemutatón ismerhetik meg a Kárpát-medence tájegységeinek viseleteit, Petőfi évtizedekre elveszett dagerrotípiájának nyomába eredhetnek, érdekességeket tudhatnak meg a "Vörös térképről", amely az 1920-as trianoni béketárgyalásra készült, valamint híres magyar találmányokhoz kapcsolódó játékos feladatokat is megoldhatnak. Jocó bácsi, a program szakmai házigazdája pedig különleges videóval készül a trianoni döntés 100. évfordulójának történelmi összefüggéseiről.

A diákok a múzeumi videók, prezentációk, interaktív anyagok megtekintése után egy totót oldhatnak meg. A játék továbbra is a mozaikmuzemtura.hu oldalon zajlik majd, a totó a Redmenta online kvízplatformon.

A DEMÓ-ra elsősorban pedagógusok jelentkezését várják, akik általános iskolás, 5-8. évfolyamos diákjaikkal vehetnek részt a vetélkedőn és a digitális múzeumpedagógiai napon. A tanárok az esemény előtt 1 nappal megkapják a feladatokat és kérdőíveket. A Mozaik Múzeumtúra a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg, a Néprajzi Múzeum szakmai támogatásával és az Örökség Kultúrpolitikai Intézet koordinálásában.

A résztvevők

A DEMÓ 2-n részt vesz a Bajor Gizi Színészmúzeum, a Bélyegmúzeum, a Budapesti Történeti Múzeum, a Déri Múzeum, a Ferenczy Múzeumi Centrum, a Gödöllői Királyi Kastély, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, az Iparművészeti Múzeum - Ráth György-villa, a Katonai Emlékpark Pákozd, a Kecskeméti Katona József Múzeum, a Leskowsky Hangszergyűjtemény, a Magyar Földrajzi Múzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Mezőgazdasági Múzeum, a Néprajzi Múzeum, a Nyíregyházi Jósa András Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Reptár - Szolnoki Repülőmúzeum és a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum.