Vágólapra másolva!
A Köszönjük, Magyarország! program, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága indított el, egyrészt hogy segítetse a művészeket és alkotókat, másrészt minőségi kultúrális programokat kínáljon az érdeklődőknek a koronavírus-járvány alatt. Az előadó-művészeti szféra támogatására 1 milliárd forintot csoportosítottak át, a program sikeresen zárult.
Vágólapra másolva!

A pályázó előadó-művészek nem segélyként kaphattak támogatást, hanem feladatvállalásért előlegként, mely több előadást tartalmazhat - olvasható a közleményben. A vállalások egy közös adatbázisba kerülnek, ahonnan szabadon választhatnak produkciókat, előadásokat, koncerteket az intézmények, önkormányzatok az ország teljes területén.

Ezzel a mintegy

10 ezer rendezvénnyel, soha nem látott módon indítható újra a hazai kulturális élet.

A Köszönjük, Magyarország! program első szakasza nagy sikerrel, május 18-ával, a pályázatok beküldésének határidejével lezárult.

Az Emmi a pályázati eljárások lefolytatásával a kultúrstratégiai intézményeket bízta meg. A felhívásra a meghirdetett kategóriákban összesen 4297 pályázati anyag érkezett.

A Nemzeti Színház független színészek, színházi dolgozók, bábszínészek kategóriában 419, a Hagyományok Háza népzenei, néptánc és cigányzenei művészek kategóriában 780, a Nemzeti Táncszínház kortárs táncművészet kategóriában 191, a Nemzeti Artista- Előadó- és Cirkuszművészeti Központ artisták, utazó cirkusz és független cirkuszi társulat kategóriában 145, a Petőfi Irodalmi Múzeum könnyűzenei alkotók, írók, költők, dramaturgok és zeneszerzők kategóriában 1860, a Filharmónia Magyarország Kft. komolyzenei alkotók kategóriában 372 és a Budapest Music Center jazzművészek kategóriában 530 beérkezett pályamű értékelését kezdte meg.

Az elbírálást követően a támogatott előadó-művészeti produkciók listáját a program koordinációs tevékenységét ellátó

Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet honlapján teszi elérhetővé a produkciók iránt érdeklődő helyszíneknek és intézményeknek.

A kialakult helyzetben a támogatás lehetőséget teremt arra is, hogy a veszélyhelyzet elmúltával a művészek aktív szereplői maradhassanak a kulturális életnek, bemutathassák új műveiket, folytathassák alkotómunkájukat, találkozhassanak közönségükkel - áll az összegzésben.