Meghalt Jimmy Cobb legendás jazzdobos

2020.05.26. 10:01

Meghalt Jimmy Cobb jazzdobos. A zenész volt az utolsó azok közül, akik játszottak Miles Davis ikonikus szextettjében és annak Kind of Blue című albumán.

91 éves korában meghalt Jimmy Cobb legendás amerikai jazzdobos. Cobb utolsóként távozott azok közül, akik játszottak Miles Davis ikonikus szextettjében. A dobos tüdőrákban halt meg manhattani otthonában vasárnap. Halálhírét felesége, Eleana Tee Cobb tudatta a Facebookon.

Jimmy Cobb a 47th Heineken Jazzaldián 2012-ben San SebastianbanForrás: AFP/Rafa Rivas

Jimmy Cobb Washingtonban született 1929-ben. Autodidakta módon tanult meg dobolni, 1950-ben a szaxofonos Earl Bostic zenekarának tagjaként turnézott először. Hét ével később csatlakozott Miles Davis zenekarához, és az ő dobjátéka hallható a legendás trombitás 1959-es, Kind of Blue című lemezén, amelyet minden idők egyik legjobb jazzanyagaként tartanak számon. Az albumot már megjelenésekor lelkes kritikák fogadták, széles körben játszották a rádiók, és a Kind of Blue minden bizonnyal a valaha volt legnagyobb példányszámban fogyó jazzlemez, napjainkra túllépte az ötmillió eladott darabot. A korongon játszó szextettben Miles Davis trombitált, Cannonball Adderley és John Coltrane szaxofonozott, Bill Evans zongorázott, Paul Chambers bőgőzött és Jimmy Cobb dobolt. A most meghalt Cobb Miles Davis több más albumán is dobolt, így a Porgy and Bess-en (1959), a Sketches of Spain-en (1960), a Someday My Prince Will Come-on (1961), valamint a Sorcerer-ön (1967) is. Hosszú pályafutása alatt olyan kiváló jazzelőadókkal dolgozott együtt, mint Dinah Washington, Billie Holiday, Pearl Bailey, Clark Terry, Dizzy Gillespie, Wynton Kelly, Stan Getz és Wes Montgomery. Jimmy Cobb megkapta a Don Redman Heritage-díjat (2008), valamint a National Endowment for the Arts NEA Jazz Masters elismerést is (2009).

további tartalmak a rovatból