100 eurójába került az egymilliós Picasso-festmény

Un Picasso dans-son-salon-pour-une-mise-de-100-euros
Vágólapra másolva!
Egy olasz nő nyerte meg Pablo Picasso egymillió eurót érő festményét azon a francia jótékonysági sorsjegysorsoláson, amellyel afrikai falusiak számára gyűjtöttek, hogy tiszta ivóvizet biztosíthassanak számukra.
Vágólapra másolva!

Tavaly év végén hirdették meg azt a jótékonysági akciót, amelynek lényege, hogy sorsjeggyel lehet Picasso-festményt nyerni. Az 1 Picasso 100 euróért nevű sorsjeggyel a katalán festő Nature morte ('Csendélet') című, 1921-es festményt lehetett megnyerni.

A felajánlott Picasso-festmény Forrás: dn-europe1.lanmedia.fr

Az olasz nyertes, aki a sorsjegyet ajándékba kapta, a Christie's aukciósház párizsi székházában szerdán megrendezett elektronikus sorsoláson nyerte el a festményt, amely egy újság és egy abszintos üveg geometriai kompozícióját ábrázolja. Eredetileg 200 ezer sorsjegyet nyomtak, amiből 20 millió euró is összejöhetett volna, de

az akcióban 5,1 millió euró jött össze végül.

Ebből a festmény tulajdonosa, David Nahmad műgyűjtő 900 ezer eurót kap majd, a többi a Care segélyszervezethez kerül afrikai projektjei számára. A Care Madagaszkáron, Marokkóban és Kamerunban akar tiszta ivóvizet biztosítani az ott élőknek. „Picassónak tetszett volna ez az akció, mivel felkarolta a humanitárius és szociális ügyeket” – mondta Peri Cochin, a sorsolás szervezőinek egyike. Az első ilyen jótékonysági sorsoláson 2013-ban egy 25 éves amerikai nyerte meg Picasso egy festményét, akkor több mint négymillió euró gyűlt össze a sorsjegyek árából.