Ilyen közel még múzeumban sem kerülhetne a világhírű festményhez

Éjjeli őrjárat, Rembrandt, festmény
Netherlands, Amsterdam, Rijksmuseum, The Night Watch, Rembrandt's painting from 1642
Vágólapra másolva!
Rembrandt Éjjeli őrjárat című mesterművének minden eddiginél nagyobb felbontású képét tette közzé online az amszterdami Rijksmuseum.
Vágólapra másolva!

Minden eddiginél nagyobb felbontású, óriási képet tett közzé online az amszterdami Rijksmuseum Rembrandt Éjjeli őrjárat című festményéről. A múzeum az érdekes akcióval együtt közölte azt is, hogy sajnos késik a festmény restaurálásának befejezése. A művelet tavaly kezdődött, és a múzeum folyamatosan online közvetítette a szakemberek munkáját.

A festmény most közzétett, 44,8 gigapixeles fotóját 528 különböző fotóból állították össze.

Ez a részletgazdag felbontás lehetővé teszi, hogy az óriási vászon minden ecsetvonását külön meg tudják nézni az érdeklődők. A kép felbontását úgy kell elképzelni, hogy ezerszer részletesebb, mintha egy 44,8 megapixeles szenzorral rendelkező digitális fényképezőgéppel készítették volna. Az itt közzétett képen szabadon nagyíthatunk. A legkisebb ecsetvonások vizsgálatát is lehetővé teszi a felvétel.

Rembrandt Éjjeli őrjárat-a Forrás: Rijksmuseum

A nagyfelbontású fotót a restaurációs munkák alatt készítették, hogy a szakemberek alaposan tanulmányozhassák a festmény minden pontját, és fel tudják deríteni, hol tett kárt az idő a festményben.
Taco Dibbits, a múzeum igazgatója elmondta, hogy az Éjjeli őrjárat-on dolgozó restaurátorok

a legfejlettebb technológiákat használják, és folyamatosan feszegetik a lehetőségek határait.

A fénykép kulcsfontosságú információforrása lett a szakembereknek, a múzeum honlapjára látogatók pedig aprólékosan megcsodálhatják a mű minden részletét – mondta az igazgató. A 12 fős restaurátorcsoport tavaly júliusban kezdett el dolgozni a külön ehhez a munkához létrehozott hét négyzetméteres üvegkamrában.

A koronavírus-járvány alatt életbelépett távolságtartási szabályok miatt azonban az eredeti munkatervet nem tudják tartani.

Az eredeti terv szerint a munka második fázisa 2020 nyarán kezdődött volna. Mivel ez nem lehetséges, 2021 elejére csúsztatták el. Az üvegkamrában zajló munka rendjét a biztonsági szabályok szerint határozták meg, tehát egyszerre legfeljebb két ember dolgozhat a festmény restaurálásán a kis helyiségben.

A restaurátorok a karantén miatt néhány hét szünetet is tartottak, munkájukat szerdán kezdték el ismét.
A Rijksmuseum várhatóan június 1-jén nyit ki újra, de a napi látogatószámot a megszokott tízezer helyett kétezer főben maximálják, hogy eleget tudjanak tenni a fizikai távolságtartás követelményének.
Az Éjjeli őrjárat Rembrandt van Rijn (1606-1669) egyik leghíresebb alkotása. A festő az 1640-es években kapott megbízást arra, hogy bemutassa a Frans Banning Cocq kapitány vezette amszterdami polgárőrséget. A nagy méterű, 363-szor 467 centiméteres kép egy teljes falat betölt a Rijksmuseumban.