Meghalt Rolf Hochhuth

Leipzig Book Fair - Rolf Hochhuth Leipzig Book Fair award BOOK LITERATURE SQUARE FORMAT
German dramatist Rolf Hochhuth, pictured at the Book Fair in Leipzig, Germany, 17 March 2016. Around 2,000 exhibitors, more than 250,000 visitors and more than 2,500 journalists are expected at the fair, which runs until 20 March. PHOTO: HENDRIK SCHMIDT/dpa
Vágólapra másolva!
Életének 89. évében meghalt Rolf Hochhuth német drámaíró - írta a france24 az író kiadójára hivatkozva. 
Vágólapra másolva!

Rolf Hochhuth az 1963-ban bemutatott A helytartó című drámájával lett ismert, amiben a katolikus egyház felelősségét veti fel a holokauszt idején, e szerint XII. Piusz pápa tudott a zsidók tömeges legyilkolásáról, de nem tett semmit, hogy azt megakadályozza. A darabot botrány követte, sokan vallásgyalázással vádolták az írót.

Rolf Hochhuth Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Hendrik Schmidt

A darabból 2002-ben Costa-Gavras francia-görög rendező készített filmet, amit "Ámen" címen mutattak be, a film szintén a katolikus egyház erkölcsi felelősségét firtatja. A művek túl azon, hogy vitát generáltak, lehetőséget adtak arra is, hogy párbeszédet indítsanak Németországban az egyház náci Németországban betöltött szerepéről.

- mondta egyszer a német drámaíró.

Rolf Hochhuth könyvkereskedőnek tanult, ezután kiadói lektorként dolgozott. Kisepikai munkák után írta meg A helytartó című dokumentarista drámáját, ami azonnal világhírűvé és világrangúvá tette. A katonák (1967) című műve a német városok értelmetlen elpusztítását kritizálja, amit Winston Churchill felelősségének tart.