Egész nemzedékek felfogása változhat meg az evés és a főzés világáról

Magyar Konyha 19 oldal
Vágólapra másolva!
A jó kovász titkai, 30 egyszerű recept, takarékos karanténmenü, a vendéglátók túlélési stratégiái, és a nagy magyar karikaturista, az idén 90 éves Sajdik Ferenc portréja is szerepel a Magyar Konyha májusi számában. És a világhírű német karikaturista, Christiane Pfohlmann is küldött rajzot. Meg is mutatjuk.
Vágólapra másolva!

„Visszakapjuk-e a régi életünket? Mikor? És milyen formában?” – hangzik el a kérdést a Magyar Konyha legújabb, májusi számának bevezetőjében. A lap főszerkesztője, Vinkó József alaposan, nemzetközi példákkal színesítve taglalja a koronavírus-járvány lehetséges hatásait, a járvány kezelésének forgatókönyveit írásában.

Forrás: Magyar Konyha / Christiane Pfohlmann

A főszerkesztő nagyon is lehetségesnek tartja, hogy a krízis hatására megerősödik a hazai gasztrokultúra. Szerinte elképzelhető, hogy „előtérbe kerülnek a minőségi alapanyagok, a regionalitás, a fenntarthatóság, és a jövő étteremmodellje nem a turistákra épülő fine dining, hanem a személyes, családias vendéglátás lesz, helyi polgárokkal" – írja. És szerinte az lehet a járványhelyzet egyik jelentős pozitívuma, hogy egész nemzedékek felfogása változhat meg az evés, a főzés kultúrájáról elsősorban azért, mert újra a hétköznapok részévé válik a közös családi étkezés.

Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője Fotó: Polyák Attila - Origo


– olvasható a bevezetőben.

Divat lett magyar alapanyaggal dolgozni

A magyar vendéglátás és a hazai alapanyagok minőségének jelentős javulásáról beszélt többek között Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke a gasztronómiai magazin és a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) A piac konyhája elnevezésű csütörtöki, székesfehérvári konferenciáján. December 5-én, csütörtökön rendezték a Magyar Konyha a SVÉT-tel (Stílusos Vidéki Értelmiség) közös konferenciáját, A piac konyhájá-t.

A Magyar Konyha legfrissebb számában séfek és étteremtulajdonosok beszélnek túlélési stratégiáikról. Szerepelnek a számban olyan termelők is, akik a járvány miatt a korábbinál több energiát fordítanak a házhoz szállításra.

Elképesztő gyorsasággal állt át házhoz szállításra

a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) csapata, bár a megoldásnak komoly előzménye volt már, és a vírus egy régi tervük megvalósítását hozta előre. A SVÉTasztal keretében termelők árui mellett meleg ételt is kiszállítanak, és elviszik a budapestieknek is a legjobb vidéki fogásokat. A megoldás működőképességéről a SVÉT elnöke, Ruprecht László interjúban számolt be.

Forrás: Magyar Konyha

Saly Noémi karanténkonyhája külön helyet kapott a májusi számban. Az irodalom- és Budapest-történész étkezési és főzési szempontból foglalta össze egy áprilisi hetét, ötletet adva azoknak, akik a járvány miatt – vagy akár attól függetlenül is –

takarékosabb üzemmódra szeretnének váltani.

Természetesen a lap e havi számában is rengeteg receptet kínálnak a szakértők. Az étlapon most harminc egyszerű receptet adnak közre a töltött töktől kezdve a kókuszcsókig. A járvány időszakában egyre nagyobb divattá vált az otthoni kenyérsütés. A vállalkozó kedvűeknek ad rengeteg tanácsot és kapaszkodót a Magyar Konyha A kovász ébredése című kétoldalas írása.

Sajdik Ferenc budapesti otthonában 2012-ben Forrás: MTI/Czimbal Gyula

Augusztusban ünnepli kilencvenedik születésnapját a Kossuth-díjas grafikus és karikaturista, Sajdik Ferenc, aki a Gasztroarcok rovat e havi főszereplője. Amellett, hogy több mint

300 könyv teljes illusztrációját készítette el,

Sajdik majdnem 20 éven át, 2003-ig illusztrálta a Magyar Konyha irodalmi novelláit és cikkeit, nem meglepő tehát, hogy ő is helyet kapott a lapban, pedig állítólag nem tud főzni. Az egyetlen konyhai tevékenység, amelyet rendre elvállal, az az alma pucolása a pitéhez. Pedig 1985-ben megjelent a hiánypótló, Pom Pom főz című, gyerekeknek készült szakácskönyv, amit természetesen ő illusztrált.

A Magyar Konyha májusi számának címlapja Forrás: Magyar Konyha