Amikor elkezdtük, azt se tudtuk, mire vállalkoztunk

Bagossy Brothers Company
Vágólapra másolva!
Tavaly indult útjára a VOLT Produkció Road Movie-sorozata, amely keretében népszerű magyar előadók dalokkal és klipekkel mutatják be a számukra fontos magyarországi városokat, tájakat. Ezekhez készültek önálló riportfilmek is, amikben Till Attila a zenekarokkal-előadókkal közösen mutatja be az érintett helyeket. A fesztivál szervezői úgy döntöttek, hogy a koronavírus-járvány miatti korlátozások jó okot szolgáltatnak arra, hogy most adják közre ezeket a werkfilmeket. A Road Movie-sorozat producerével, a VOLT Fesztivál alapítójával, Lobenwein Norberttel beszélgettünk a sorozatról. 
Vágólapra másolva!

2019. augusztus 20-án a Margaret Island, a Balatont bemutató Házszám című dalával indult el a VOLT Produkció Road Movie névre keresztelt sorozata, amelynek lényege, hogy ismert magyar előadók új dalokkal, hozzá készült klipekkel mutatnak be egy-egy, számukra fontos magyarországi várost, tájat, régiót. A Margaret Island után jött a Hiperkarma, Rúzsa Magdi, a Bagossy Brothers Company és a Kelemen Kabátban.

A klipekkel szinte párhuzamosan készítettek egy riportsorozatot is, ez a Road Movie Guide, amelyet egyfajta kiegészítőnek szántak a készítők. Ezekben Till Attila a művészekkel közösen járja körbe, és részletesebben is bemutatja ezeket a helyeket. „Az elmúlt félévben a Road Movie-csapattal sok olyan helyen jártam, ahova magamtól nem jutottam volna el. Rúzsa Magdi, Bagossyék, a Hiperkarma, a Kelemen Kabátban és a Margaret Island a saját emlékei-élményei alapján

Számomra nagy élményt adott ez a sok utazás, remélem, hogy a most otthon maradóknak sikerül ezt a filmekben is átadnunk” – mondta Tilla a sorozatról.

A Road Movie Guide első adása április 5-én, vasárnap, 18 órakor kerül adásba a Maradj Otthon! Fesztivál Facebook-oldalán. A VOLT Fesztivál alapítója, Lowenbein Norbert a Road Movie producere, akit a múltról és a jövőről is kérdeztünk.

Lobenwein Norbert Forrás: Bátori Gábor / Sinco.hu

Mikor publikálták volna a Road Movie Guide-részeket, ha nem jönnek közbe koronavírus-járvány okozta korlátozások?

A Road Movie-sorozat első dalát és klipjét tavaly augusztus 20-án, a Petőfi Zenei Díj keretében mutattuk be a STRAND Fesztiválon. Mondhatom, hogy stílusosan, hiszen a Margaret Island Házszám című dala éppen a Balatont mutatja be. Nem véletlen, hiszen Vikiék fonyódiak. Amikor felkértem őket, nem volt kérdéses, hogy a Balatont választják. A szerzőktől, rendezőktől szándékosan soha nem reklámfilmet vagy reklámdalokat kérünk,

ennél sokkal fontosabb a hitelesség, fontos, hogy úgy „mutassák be” a hozzájuk közelálló helyeket, ahogyan ők szeretnék, semmilyen elvárásnak nem kell megfelelniük.

A „brief” mindössze annyi, hogy a saját kötődéseik alapján szülessenek dalok, amelyhez aztán ismert filmesek, vagy éppen fiatal tehetségek készítenek klipeket. Ez a szabadság azt eredményezi, hogy a dalok-klipek jó eséllyel felkeltik a rajongók érdeklődését, de nem lehet cél, hogy ennél többet várjunk tőlünk. Az első klip születésekor határoztuk el, hogy egy másik stábot is magunkkal viszünk minden forgatásra Ezt a csapatot Tilla vezeti, a zenekarok, előadók vele és Könyves Dina szerkesztő barátommal közösen járják körbe a dalokat ihlető helyeket.

De hogy a kérdésre is válaszoljak: mindenképp egy csomagban szerettünk volna több filmet bemutatni, egyfajta sorozatként. A veszélyhelyzet és a kijárási korlátozás kihirdetése után sokat törtük a fejünket, hogy időszerű-e éppen most műsorra tűzni ezeket az útifilmeket. Végül a szerzőkkel, zenekarokkal, előadókkal

Két okból: egyrészt most, amikor mindenki otthon van, biztosan jól fog esni pár virtuális kirándulás igazán szép hazai és határontúli helyekre, másrészt ezek olyan elérhető útcélok, ahová bárki tervezhet egy kiruccanást, ha véget ér a szobafogság.

Van még elkészült Road Movie-videóklip a tárban, amit esetleg a mostani werk-sorozat után be lehetne mutatni?

Eddig öt klippel jöttünk ki. A Maraget Island a Balatonra, Bagossyék Erdélybe, a Hiperkarma a Mecsekbe, Rúzsa Magdi Kishegyesre, a Kelemen Kabátban pedig a Dunakanyarba repítette a rajongókat. Mindegyik dal más-más és mindegyik nagy siker. Bagossyék dala már 3 milliós nézettségnél tart. Úgy terveztük, hogy 2020-ban 12 dalt, 12 klipet mutatunk be, közülük több dal már elkészült, és vannak olyan klipek is, amelyek a vágóasztalig jutottak, vagy akár az utolsó simításoknál tartunk. Pár esetben pedig félbemaradt a forgatás.

Ezeknek a klipeknek fontos eleme, hogy szabadtéren forgatunk, így eleve csak a melegebb évszakok jöhetnek szóba. Remélem, nyáron folytathatjuk.

Minden kliphez készültek ilyen werkfilmek?

Igen. Most vasárnap, este 6-kor a Maradj Otthon! Fesztivál oldalán Bagossyékkal kezdünk, 12-én a Hiperkarma, egy héttel később Rúzsa Magdi, 26-án a Kelemen Kabátban, május 3-án pedig a Margaret Island zárja a sort. Aztán a következő évadot őszre tervezzük.

Lehet tudni, hogy kik azok, akikkel már elkészültek a további Road Movie-klipek?

A Blahalouisiana, az AWS és a Cloud9+ következne a sorban, de több, igazán különleges produkció is készülőben van.

Mi van még a Maradj Otthon! Fesztivál tarsolyában, amiről tudhatunk?

Két hete indítottuk a Maradj Otthon! Fesztivált. Az első gondolatom az volt, hogy egy ilyen virtuális fesztiválnak akkor van igazán értelme, ha a teljes magyar fesztivál- és koncertszervező szakma közösen indítja el, így aztán a kollégáimmal nekiláttunk és pár nap alatt mindenkit megkerestünk, aki eszünkbe jutott: az EFOTT-tól a SZIN-ig, a Campustól a Budapest Parkig, az A38-at, a Bánkitót, a Kolorádót... Nem tudom felsorolni, nagyjából 50 fesztivál klub, szervező került a listánkra, beleértve persze a sajátjainkat, a Szigetet, VOLT-ot, a Strandot, a Soundot, az Akváriumot stb... Mindenki előre igent mondott, aki nem jutott eszünkbe, azok maguktól jelentkeztek. Az alapgondolat az volt, hogy

nekünk, akiknek az eseményeire évente milliók járnak, ebben a nehéz helyzetben van feladatunk.

Közösen valóban nagyon sok fiatalt és idősebbet érünk el. A nálunk fellépő előadókat ugyancsak hatalmas tömegek követik, ők valódi példaképek. Közösen azt kértük tőlük, hogy mutassák meg, mit tesznek ők, hogyan élik meg ezt az időszakot, hogyan tartják be a szabályokat. Rúzsa Magdi Most élsz című feldolgozás dalával indultunk, és rögtön az elején belekezdtünk egy kihívásba, amelynek első házigazdája Majka volt. Minden este más híresség kapja a feladatot, hogy a saját otthonában fogadja a közönséget, általában több ezer nézővel. Szombaton Tilla volt a házigazda, vasárnap Bagossy Norbi lesz, a jövő héten pedig Sebestyén Balázs lesz az egyik kihívott, de jártunk már Fluor Tominál, Király Viktornál, Rúzsa Magdinál, Ganxsta Zolee-nál, a Hősöknél is.

reggeltől estig egymást érik az exkluzív koncertek, sportprogramok, felolvasások, közönségtalálkozók a legnagyobb sztárokkal, többnyire élőben, és persze hasonló nehézségeket élünk meg, mint a valódi fesztiváljainknál, hiszen itt is sokszor kell nemet mondanunk a jelentkező előadóknak, ha azt akarjuk, hogy tartalmas, érdekes maradjon a kínálat. A Maradj Otthon! témájú dalokból például már nem vágyunk többre – szerintünk a közönség se... A kollégáim számára ez egy valódi nagyüzem, éjjel-nappal ezen dolgoznak, amiért ezúton hadd mondjak nekik köszönetet. Amikor elkezdtük, mindenki önként, társadalmi munkában vállalta. Miközben azt se tudtuk, mire vállalkozunk, meddig tart majd ez a fesztivál.

Jól tudjuk, hogy mostanáig? Úgy hírlik, a napokban véget is ér a Maradj Otthon! Fesztivál...

Említettem, hogy két hete indultunk egy Facebook- és Instagram-oldallal, valamint egy Facebook-eseménnyel, ahogyan az igazi fesztiváloknál szokás. Az oldalt közel negyvenezren követik, az eventhez pedig pár nap alatt százezernél is többen csatlakoztak. Egy Facebook-event azonban legfeljebb kéthetes lehet, hosszabb nem. Bevallom, én nem gondoltam korábban, hogy ennél hosszabb intervallumban gondolkodjunk egy eseménynél... Így a jó hír az, hogy csak az event jár le vasárnap, a Facebook-oldalunk – így a Maradj Otthon! Fesztivál is – folyatódik. Szeretjük csinálni, de azért remélem, hogy nem tart már sokáig...