Vágólapra másolva!
Elhalasztják Ludwig van Beethoven (1770-1827) mesterséges intelligencia segítségével befejezett 10. szimfóniájának ősbemutatóját.
Vágólapra másolva!

Csak pár vázlat maradt fenn Ludwig van Beethoven feljegyzései között a tervezett 10. szimfóniájáról. A zeneszerző 1827-ben meghalt, és a mű befejezetlenül maradt. A terv az volt, hogy zenetörténészek és számítógépes szakemberek a mesterséges intelligenciát segítségül híva befejezzék a művet Beethoven születésének 250. évfordulójára. Az ősbemutató áprilisban lett volna, de a koronavírus-járvány miatt valószínűleg novemberben tartják majd Bonnban, Beethoven szülővárosában.

Ludwig van Beethoven Forrás: AFP

A projektben gépi tanulási technológiát használtak, a számítógépbe betáplálták Beethoven valamennyi művét, mely

ez alapján próbálta megkomponálni a szimfónia lehetséges folytatását

a zeneszerző stílusában. A projekt végeredménye a zenemű kéttételes, 20-25 perces kiegészítése. Az ősbemutatót Dirk Kaftan karmester irányítása alatt a Beethoven Zenekar egy koncertjén fogják megtartani. Egyébként Christine Siegertet, a bonni Beethoven-ház archívumának vezetője korábban azt mondta, hogy a zenemű nem fogja veszélyeztetni Beethoven örökségét, nem fognak úgy tekinteni rá, mint életműve részére.