Vágólapra másolva!
Nyilvánosan is elérhetővé tette webarchívumát az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK); az online gyűjteményben tematikusan gyűjtött honlapok, kiemelt eseményekhez kötődő online hírek, továbbá átfogó jelleggel elvégzett "webaratások" eredményei között kutathatnak az érdeklődők.
Vágólapra másolva!

Elérhetővé tette webarchívumát az Országos Széchényi Könyvtár. Az online gyűjteményben tematikusan gyűjtött honlapok, kiemelt eseményekhez kötődő online hírek, valamint átfogó jelleggel elvégzett webaratások eredményei között kutathatnak az érdeklődők. Manapság, a koronavírus terjedése miatti korlátozások idején az információáramlás leginkább a digitális térben történik. Még mindig az internet a legkomplexebb médium, amellyel az elmúlt száz évben találkoztak a közgyűjtemények, ennek ellenére a webes tartalmak legtöbbször eltűnésre vannak ítélve.

Forrás: Országos Széchényi Könyvtár

Az Országos Széchényi Könyvtár már a kétezres évek elején felismerte, hogy fontso lehet az illékony online tartalmak mentése, és 2020 márciusától elérhetővé tették a majd 20 év alatt összegyűjtött webarchívumukat. Az archívum egyébként azzal a céllal jött létre, hogy reprezentatív képet nyújtson az egy adott időszakban nyilvánosan elérhető, a magyar közönségnek szánt és a kulturális örökség részét képező online tartalomkínálatról, a hungarikumok körébe tartozó elektronikus anyagokról. A webarchiválási tesztprojekt keretében az OSZK 2019 végén már mintegy 250 ezer webhelyet, 35 terabájt összmennyiségű adatot mentett le.

Az eltárolt fájlok és URL-címek száma megközelíti a 600 milliót.

A dokumentumok gyűjtése háromféleképpen történik: a legfontosabb magyar webhelyekről válogatva, a kiemelt események kapcsán, továbbá webaratásként emlegetett eljárással, azaz általános jelleggel a magyar webtérről. A tematikus és esemény alapú aratások mellett a webaratás során az OSZK évente egy-két alkalommal igyekszik a magyar webtér minél nagyobb részéről pillanatfelvételt készíteni, vagyis néhány nap alatt lementeni több százezer honlapot a kezdőoldaltól kiindulva legalább két szint mélységig.

A webarchiválás folyamata Forrás: Országos Széchényi Könyvtár

Az aktuális hírek, kiemelt események aloldalára az OSZK jelenleg heti rendszerességgel menti a koronavírus-járványról szóló magyar nyelvű híreket és információkat. Február eleje óta már közel 90 forrást gyűjtöttek be, köztük a nagyobb hazai és határon túli híroldalak témával foglalkozó cikkeit, a kormányzat és más szervezetek, intézmények internetes tájékoztató anyagait, valamint az egészségügyi portálok egyes aloldalait.

A nemrégiben megújult honlapon a webarchívum és a projekt bemutatása mellett külön érhetők el tartalmak a felhasználók, a tartalomgazdák, a téma iránt érdeklődő szakemberek és az újságírók számára. Egy űrlapot kitöltve bárki javasolhatja mindazon magyar webhelyek, online információforrások aratását, amelyeket érdemesnek tart hosszú távon is megőrizni.