Meghalt Bill Rieflin zenész

Bill Rieflin
MANCHESTER, UNITED KINGDOM - AUGUST 24: Bill Rieflin of REM performs at Old Trafford on August 24, 2008 in Manchester, England. (Photo by Shirlaine Forrest/WireImage)
Vágólapra másolva!
Meghalt Bill Rieflin amerikai dobos, aki négy évtizedes pályafutása során a Ministryben, az R.E.M.-ben, a King Crimsonban, a Swansban, a Nine Inch Nailsben és a KMFDM-ben is játszott. 
Vágólapra másolva!

59 éves korában meghalt Bill Rieflin, aki jó pár együttesben megfordult 40 éves pályafutása alatt. Játszott a Ministryben, az R.E.M.-ben, a King Crimsonban, a Swansban, a Nine Inch Nailsben és a KMFDM-ben is. Rieflin daganatos betegségben szenvedett.

Bill Rieflin az R.E.M. egyik, 2008-as koncertjén Forrás: Getty Images/WireImage/Shirlaine Forrest

Rieflin sokoldalú zenész volt, nemcsak kiváló dobosként tartották számon, több más hangszeren is játszott. Számos együttesben szerepelt, sok esetben nem hivatalos tagként, hanem állandó közreműködőként. „Halálával egy nagyszerű művészt, egy érzékeny emberi lényt és a Ministry sikereinek szerves részét veszítettük el” – írta Twitter-bejegyzésében a Ministry, amelyiknek öt lemezén is játszott, köztük az 1992-ben megjelent Psalm 69-on.

A nyolcvanas-kilencvenes években az indusztriális színtér egyik legfoglalkoztatottabb alakja volt, a Ministry mellett zenélt a Revolting Cocksban, a Pigface-ben, a KMFDM-ben, a Swansban és a Nine Inch Nailsben is. 2003-től az R.E.M. dobosaként dolgozott egészen a zenekar feloszlásáig, 2011-ig: Három stúdióalbumon (Around the Sun, Accelerate, Collapse into Now) hallható a játéka. Játszott a Minus 5-val és Peter Murphyvel is. 2013-tól pedig a King Crimson turnécsapatának volt állandó tagja, ráadásul nemcsak dobosként, hanem billentyűsként is.

Szintén egy R.E.M.-koncerten Forrás: Getty Images/WireImage/Steve Jennings

Rieflin készített lemezt szólóban (Birth of A Giant - 1999), duóban a skót Chris Cornellyvel (Largo - 2000) és trióban a King Crimson gitárosával, Robert Frippel, illetve Trey Gunnal (The Repercussions of Angelic Behaviour - 1999). Saját projektje volt a Slow Music (ebben Fripp mellett az R.E.M.-es Peter Buck volt a társa), Humans néven pedig Frippel és annak feleségével, Toyah Wilcoxszal zenélt együtt.