Látványos magyar megoldások a kultúra nélküli hetekre

Munkácsy Mihály: Ásító inas
Vágólapra másolva!
A magyarországi múzeumok többsége gyorsan reagált a koronavírus-járvány miatt drasztikusan megváltozott működési lehetőségekre, a kényszerű bezárásokra, és az eltelt egy hétben jó néhány gyűjteményt és adatbázist hamar elérhetővé tettek online felületeiken. A korszerű technológiának köszönhetően bebarangolhatjuk a múzeumok termeit, virtuális tárlatait, és böngészhetünk az online gyűjteményekben.
Vágólapra másolva!

Az elkövetkező hónapokban komoly kihívás vár a múzeumokra, hogy új utakat találjanak közönségükhöz. Nem csoda, hogy az online módon elérhető digitális tartalmak felértékelődnek. A kulturális intézmények így a kényszerű bezárás ellenére folytatják a munkát, és igyekeznek minél többet megmutatni gyűjteményeikből idehaza és külföldön is. Néhány nappal ezelőtt mi is összeszedtünk néhányat a legjelentősebb külföldi intézmények legjobb ajánlataiból:

Látványos megoldásokkal, ingyen hozzák otthonunkba a múzeumokat

Van, amelyik a koronavírus miatt, van, amelyik attól függetlenül is, már jó ideje rengeteg virtuális lehetőséget biztosított az érdeklődőknek. Összegyűjtöttünk néhányat a világ jelentős múzeumainak otthonról, teljesen ingyenesen elérhető virtuális ajánlatai közül. A koronavírus terjedésének visszafogása érdekében a magyar kulturális intézmények mellett a világ valamennyi komoly múzeuma is a józan ész vagy rendelet diktálta bezárás mellett döntött.

Most pedig a magyarországi intézmények ajánlataiból válogatunk. A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) az elsők között hirdette meg az online múzeumpedagógiát karantén idején is azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsanak az online tananyagok összeállításában. „Mit ajánlunk? A PIM gyűjteményeinek digitalizált anyagait (kéziratok, festmények, fotók, hanganyagok, videók, tárgyak) információkkal kiegészítve. Online bejárhatóvá tesszük a Petőfi-, illetve a Csáth-kiállításaink termeit” – adnak ízelítőt elektronikus kínálatukból az intézmény munkatársai, akik bejárhatóvá tették az Önarckép álarcokban című, 2017-es Arany János-kiállítás tereit is. Szintén a PIM jóvoltából az Annyi titkom maradt... című Szabó Magda-kiállítás is megtekinthető, amit ugyancsak 2017-ben, az írónő születésének századik évfordulója alkalmából állítottak össze.

Március 17-étől a Szépművészeti Múzeum és tagintézményei, a Magyar Nemzeti Galéria, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a Vasarely Múzeum is zárva tartanak, de számos digitális tartalommal készülnek, amiket folyamatosan megosztanak az érdeklődőkkel. Virtuálisan bejárható a Magyar Nemzeti Galéria Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című kiállítás az intézmény honlapján, ahol már elérhető a Remekművek az oktatásban című oldal is. A gyűjtemény fontos műveit bemutató felület a közoktatásban is jól hasznosítható történelem, magyar nyelv és irodalom, illetőleg vizuális kultúra órákon.

A Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című kiállítás virtuális túrája a Nemzeti Galériában Forrás: Magyar Nemzeti Galéria

A Műcsarnok rendhagyó módon az aktuális kiállításait – a Paolo Ventura-fotókiállítást, a Major Kamill-tárlatot és a Derkó 2020 képzőművészeti ösztöndíjasok seregszemléjét – is elérhetővé tette online.

A History is Our elnevezésű honlapon pedig virtuális módon elérhető az Apafi, a Bethlen és a Rhédey kastélyok története is. „Az erdélyi kastélyok története a mi történetünk is. Három kastély, három különböző helyszín, állapot, jövőkép – mégis egyetlen sztori, az épített örökségünké, a sok száz éves történelemé, a folyton alakuló és változó közösségeké. Fedezd fel velünk mindezt a History is Our Storyban, ahol te választhatod ki, hogyan szeretnéd bejárni a kastélyokat, megnézni a filmeket, megismerni a hozzájuk kapcsolódó történeteket!” – olvasható a magyar nyelven is elérhető honlapon.

A március 21-i bábszínházi világnap alkalmából az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) Bábtára is elérhetővé vált. A gyűjtemény egyébként idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. A Magyar Nemzeti Múzeum online kiállításai itt láthatóak. Az intézmény már több évtizede szervezi és ad otthont a múzeumok országos seregszemléjének, amely

az ismert körülmények között nem valósulhat meg a Múzeumkertben idén májusban.

A Nemzeti Múzeum munkatársai azon dolgoznak, hogy szeptember végén, egy egynapos rendezvény keretében mutatkozhassanak be a közgyűjtemények az érdeklődő közönségnek.

A Néprajzi Múzeumban a költözés-előkészítés időszaka alatt is folyamatosan törekednek arra, hogy kapcsolatban maradjanak látogatóikkal. Tehát az online jelenlét erősítését nem az elmúlt hetekben kezdték. Amúgy nemrég fejeződött be egy óriási nagyságrendű képdigitalizáció, amely során

több mint 35 ezer fénykép és rajz számítógépes rögzítését végezték el.

Lezárult a nitrocellulóz alapú negatívok másfél évtizede folyó szkennelése és befotózása, digitális másolat készült az üvegnegatív állomány bizonyos egységeiről, valamint digitalizálták a rajzgyűjtemény ceruzarajzait, akvarelljeit, hímzésmintákat és a századelős kutatók mintarajzait is. Jelenleg közel 100 ezer műtárgy, több mint 12 ezer hangzó anyag, többségében népzenei dallam, 11 450 rajz, festmény, képeslap, közel 40 ezer fénykép és dia, 290 kézirat mellett 150 film között lehet válogatni, miközben folyamatosan töltik fel a szakemberek az újabb anyagokat is. A múzeum honlapja okostelefonra és tabletre is optimalizált.

A Néprajzi Múzeum online böngészhető gyűjteménye Forrás: Neprajz.hu

Az online jelenlét további erősítésére az intézmény Raktártúrák és Életünk napjai néven indított filmsorozatai is folytatódnak a múzeum etnotube nevű YouTube-csatornáján.

Számos online tartalmat töltött már fel a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) is. A Múzeumozz a szobádból! elnevezésű projektjükkel már érdekes műveket mutatnak be és tesznek elérhetővé. Új, közös projektet indított a Kecskeméti Médiacentrum és a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház is: a színház művészei és dolgozói minden nap felolvasnak egy gyerekeknek és egy felnőtteknek szóló mesét, novella- vagy regényrészletet. A sorozat hétfő este indul a Kecskeméti Televízióban és a közösségi oldalakon: Cseke Péter előadásában Benedek Elek A kis gömböc című meséjét lehetett meghallgatni, Frigyesi Tünde pedig Rejtő Jenő Vesztegzár a Grand Hotelben című kötetéből olvas fel.

Kedden Kocsis Pál hangján A macskacicó című népmesét, Koltai-Nagy Balázs előadásában pedig Kosztolányi Dezső A tégla című novelláját ismerhetik meg az érdeklődők. A járvány idején zárva tart a Francia Intézet Médiatára is, de az érdeklődők most három hétig ingyenesen próbálhatják ki az online könyvtárat, és az itt elvégzett regisztráció után ingyenesen tölthetnek le francia nyelvű e-könyveket, napilapokat, folyóiratokat, filmeket, zenéket és hangoskönyveket.