Teljesen bezárta az idei szezonját a Metropolitan Opera

New York, 2020. március 13. Szinte néptelen a New York-i Lincoln Központ, és a Metropolitan Operaház (k) előtti tér, a Josie Robertson Plaza 2020. március 12-én. A tüdőgyulladást okozó új koronavírus járványa miatt rendkívüli állapotot hirdetett ki New York polgármestere, az operaház vezetése pedig bejelentette, hogy március 13-tól a hónap végéig nem tartják meg az előadásokat. MTI/AP/Kathy Willens
Vágólapra másolva!
A New York-i Metropolitan Opera törölte az évad hátralévő előadásait, és március végétől a zenekart, a kórust és a többi szakszervezeti munkavállalóját sem fizeti.
Vágólapra másolva!

Március végétől sem a zenekart, sem a kórust és a többi szakszervezeti munkavállalóját sem fizeti a New York-i Metropolitan Opera. Teljesen bezárták az idei évadot. Az opera vezérigazgatója, Peter Gelb bejelentette, hogy

lemond évi 1,45 millió dolláros (474 millió forintos) fizetéséről,

amíg a normális ügymenet helyre nem áll majd, az opera magasabb fizetésű adminisztrációban dolgozó alkalmazottai pedig kisebb fizetést kapnak: a több mint 125 ezer dollárt (40,8 millió forintot) keresők 10 százalékkal, a legtöbbet keresők pedig 25-50 százalékkal kevesebbet. Az operaház vésztartalékot is gyűjt a kiadások finanszírozására: a célul kitűzött 50-60 millió dolláros (16-20 milliárd forintos) alapból 11 milliót (3,6 milliárd forintot) az intézmény igazgatói testülete ajánlott fel.

Szinte néptelen a New York-i Lincoln Központ, és a (kép közepén látható) Metropolitan Operaház előtti tér március 13-án Forrás: MTI/AP/Kathy Willens

A kieső jegybevételek miatt súlyos pénzügyi problémákkal kell megküzdenie az operának, ezért a közönséget is arra kérték, hogy eddig megváltott jegyeik árát ne kérjék vissza, hanem adományozzák a Metnek, vagy engedjék meg, hogy egy olyan számlára kerüljön, amelyről a majd újra kinyitó opera előadásainak jegyeire csoportosítják át.

A Met idei szezonjának 308 millió dollár (100 milliárd forint) volt a költségvetése. Az évad május 9-ig tartott volna, a 2020-21-es évad pedig szeptember 21-én nyílna meg.

A koronavírus-járvány miatt a szezon egyharmadát kellett törölni, a moziknak szánt három közvetítés is elmarad.

A Met énekkarát és énekeseit képviselő zenei céh (AGMA) az operaház lépését úgy értelmezte, hogy tagjaik fizetés nélküli kényszerszabadságra kerültek, de nem bocsátották el őket, mivel szerződésüket nem bontották fel. Az opera azoknak, akiknek eddig is fizette, továbbra is állja az egészségbiztosítását, amit az AGMA üdvözölt, de hozzátette, hogy ezek az intézkedések a világjárványra való tekintettel még nem elegendőek. „Művészeink félelmetes, bizonytalan jövővel néznek szembe. A megélhetésük az előadásoktól és próbáktól függ, és egyelőre meghatározatlan időre elvesztették a munkájukat” – fogalmazott az érdekvédelmi szervezet. A Met vis maiorra hivatkozva az önálló énekeseknek nem fizet az elmaradó előadásokért.

Az Angol Nemzeti Opera hétfőn levélben közölte három tervezett előadás szereplőivel és karmestereivel, hogy szerződéseik után az évad végéig megkapják honoráriumukat. A Bécsi Operaház is arról tájékoztatta csütörtökön társulatának tagjait, hogy továbbra is fizeti őket. Az elmaradó előadások után járó honoráriumot azonban nem kapják meg, csak a megtartott próbákért fizetnek és az utazási költségeket térítik. A Met a járványhelyzet miatt esténként ingyenesen közvetít operákat; Gelb elmondta, hogy szerdán közel félmillióan nézték a streaminget a szokásos háromezer helyett.