Megjelent Szarka Gyula legújabb zenés mesealbuma

Szarka Gyula interjú, 2019.07.30.
Fotó: Csudai Sándor
Vágólapra másolva!
Népdal-feldolgozásaival képes közelebb hozni a népdalokat a gyerekekhez. A m esékről pedig azt tartja, hogy ha a gyerek elég korán találkozik vele, egész életében elkíséri. Megjelent Szarka Gyula legújabb zenés meselemeze, a Tücsöklakodalom.
Vágólapra másolva!

Azi dén 37 éves Ghymes együttes egyik alapítója, a Kossuth-díjas Szarka Gyula hosszú évek óta foglalkozik gyerekeknek szánt népdalfeldolgozásokkal, és rendszeresen ad koncerteket kifejezetten gyerekeknek, családoknak. Műsorában megismerteti a magyar népzene alapjait, és közösen énekel a gyerekekkel. Szarka Gyula némi lendületet ad az eredeti népdalokhoz, így azok

könnyebben tudnak közelebb kerülni a mai gyerekek érzésvilágához.

Így a gyerekek jó eséllyel tudják befogadni és megszeretni a magyar népdalkincset. Legutóbbi gyereklemeze most jelent meg Tücsöklakodalom címmel.

A mesékkel kapcsolatban Szarka Gyula korábban azt nyilatkozta: „a mese korhatár nélküli. Ha gyerekként találkozunk vele, egész életünket végig kíséri. Olyan ez, mint a népdal:

A meséből pedig megszületett, a dráma, a színház és a költészet. És megtörténik a nagy varázslat, mert a mesében mindig a jóké, a bátraké a szerencse, a gonosz pedig elnyeri méltó büntetését. Szerintem mindannyian erre vágyunk.”