Óriási mérföldkőhöz ért a nyolcvanas évek nagy slágere

A-ha
Vágólapra másolva!
A norvég szintipop zenekar 1984-es slágerének klipjét már egymilliárdszor indították el a YouTube-on. 
Vágólapra másolva!

Hatalmas mérföldkövet ért el az 1982-ben alakult, kisebb szünetekkel máig aktív norvég szintipop együttes, az A-ha. A napokban elérték az egymilliárdos videóindítási határt legismertebb daluk klipjével. A Take On Me-t 1984 októberében adták ki először, és valójában két verziója létezik. A szám hamar sláger lett, és

meglepő módon csak a második helyig jutott

az Egyesült Királyság hivatalos slágerlistáján.

Viszont az amerikai Billboard 100-as listáján első lett a hivatalos kiadás után egy évvel, 1985 októberében. Érdekesség, hogy ez az egyetlen A-ha-dal, ami egyáltalán helyet kapott a Billboard Hot 100-on. A videóval akkoriban nagyot robbantottak, mert ceruzarajzos animációval vegyítették a szokványos élőszereplős jeleneteket. Ezzel az épphogy egymilliárdos indítással a YouTube lejátszási listáján a 192. helyen van a Take On Me videója.

Az A-hához hasonlóan, szintén rotoszkópiás megoldással élt 15 évvel később az Incubus is. Az eljárás lényege, hogy

az élő szereplőkkel leforgatott jeleneteket kockánként átrajzolják.

A 2000-ben kiadott, és azóta is talán a leghíresebb, Drive című dalukhoz készített klip animációit a frontember, Brandon Boyd, valamint a dobos, Jose Pasillas készítették. Az ő videójukat leginkább a lehetetlen térbeli struktúrákés építmények nagymestereként ismert Escher egyik munkája, a Rajzoló kezek ihlették. Nem véletlenül indul azzal a klip.