400 kilós szobrot loptak el egy közparkból

Marechal Deodoro da Fonseca emlékműve Rio de Janeiróban
Vágólapra másolva!
Egy négyszáz kilogramos, két méter magas bronzszobrot loptak el ismeretlenek Rio de Janeiróban. Az alkotás a Brazília első elnökének, Marechal Deodorónak emléket állító emlékmű egyik alakja, amely politikus anyját ábrázolja.
Vágólapra másolva!

Brazília első elnökének, Marechal Deodorónak emléket állító hatalmas emlékmű egyik alakját, Deodoro anyjának szobrát lopták el ismeretlenek hétfőn Rio de Janeiróban. Az ülő alak 400 kilógram tömegű és két méter magas volt. Manuel Deodoro da Fonseca, vagyis Deodoro marsall 1889 és 1891 között kormányozta Brazíliát.

A helyi sajtó a műemlékvédelmi hivatalra hivatkozva azt közölte, hogy a hatóságok hétfőn jelezték a lopást a rendőrségnek, és a vizsgálat már megkezdődött. Marconi Andrade, az SOS Patrimonio műemlékvédelmi szervezet alapítója szerint az emlékmű, amely Deodoro és felesége földi maradványait őrzi, rendszeresen válik tolvajok céltáblájává. Andrade szerint

a szobrokat valószínűleg beolvasztják, majd eladják a bronzot.

Marechal Deodoro da Fonseca emlékműve Rio de Janeiróban - még az anyja szobrával együtt Forrás: Wikimedia Commons

A hivatal több mint 1370 műemlékért felel Rio de Janeiróban. Más objektumokról is tűnnek el időnként részek, például egy 1950-es évekből származó magasút több tonnás tartóelemei, vagy Drummond de Andrade költő Copacabanán álló szobrának szemüvege.

Az anya Forrás: Wikimedia Commons