Több mint ezer relikviát árverez el a Rolling Stones egykori basszusgitárosa

2020.02.14. 13:02

Árverésre bocsátja több mint ezer tárgyból álló zenei relikviagyűjteményét a Rolling Stones egykori basszusgitárosa, Bill Wyman.

Bill Wyman, a Rolling Stones második basszusgitárosa, aki az első néhány hónap után váltotta Dick Taylort a poszton, úgy döntött, elárverezteti több mint ezer darabos zenei relikviagyűjteményét. A most 83 éves Wyman 1993-ban vált ki az együttesből. A Rolling Stones 50 évét felölelő óriási gyűjtemény,amely személyes tárgyakból, hangszerekből, fellépőruhákból áll, a Julien's Aukciósház árverésén vásárolható meg május 29. és 31. között Beverly Hillsben.

Az árverés egyik legérdekesebb tétele az a VOX AC30-as erősítő lesz, amelyet Wyman 1962-ben vásárolt, amikor meghallgatásra jelentkezett a Rolling Stones együttesbe. A próbajátékot egy londoni kocsmában tartották.

Az AC30-as VOX erősítőForrás: Julien's Auctions

Wyman egy 2008-as interjújában mesélt arról, mennyire nem volt pénzük Jaggeréknek, mikor ő odakerült a banda indulásának évében, 1962-ben. Azt mondta, Keith Richards és Mick Jagger nagyon elégedettek voltak az erősítővel, mivel nekik akkoriban ócska cuccaik voltak. „Vettem nekik egy italt, és megkínáltam őket cigarettával is. Mind ugrottak érte, mivel dohányoztak, de nem volt rá pénzük” – mesélte az interjúban Wyman. A hangerősítő a becslések szerint 80-100 ezer dolláros (25-30 millió forintos) áron kelhet el.

Wyman árverésre bocsátja számos egykori gitárját is, köztük 1969-es Fender Mustang basszusgitárját, amelyen a Stones koncertjein játszott 1969-ben és 1970-ben. A hangszer a szakértők szerint 500 ezer dollárért (155 millió forintért) is elkelhet. Az árverés bevételének egy részével Wyman a Macmillan Rákalapítványt, a Pince's Trust brit ifjúsági jótékonysági szervezetet és a Közép-karibi Tengerészeti Intézetet támogatja. A gyűjtemény néhány darabját március 10. és április 20. között az írországi Stílusikonok Múzeumában állítják ki, illetve közvetlenül a májusi árverés előtt Beverly Hillsben is megnézhetik az érdeklődők.

további tartalmak a rovatból