Az univerzum titkát tárja fel a Pannon Filharmonikusok a Müpában

Vágólapra másolva!
A Pannon Filharmonikusok a Müpában adott bérletsorozatának negyedik, március 6-i hangversenyén ismét bőven lesznek csemegék. 
Vágólapra másolva!

Március 6-án tartják a Pannon Filharmonikusok Müpában adott sorozatának negyedik hangversenyét. Különböző zenei csemegékkel készülnek a közönségnek. Ilyen lesz Lili Boulanger, aki a századforduló Párizsában élt, és a huszadik század hajnalán

nem kisebb dologra vállalkozott,

minthogy női zeneszerzőként vonuljon be a zenetörténetbe. Tőle egy pezsgő világot megidézve a Tavaszi reggel című darab lesz hallható, majd Kelemen Barnabás adja elő Jean Sibelius sötét tónusú, szenvedélyes és romantikus hegedűversenyét. Végül a hatalmas zenekari apparátust felvonultató művet, Gustav Holst A bolygók című alkotását kelti életre a Pannon Filharmonikusok vezető karmesterük, Bogányi Tibor irányításával.

Bogányi Tibor Forrás: Müpa

Sibelius hegedűversenye a szerző életművének csúcsa, mely Brahms, Csajkovszkij, Bartók vagy Beethoven szintjére emelte fel a zeneszerzőt. A szólista, Kelemen Barnabás azt mondta a hegedűversenyről, „én a Holdat tudom társítani ehhez a zeneműhöz. Eszembe jut ennek kapcsán, hogy jártam olyan helyeken is Finnországban, ahová még a legtöbb finn sem jutott el. Amíg elérünk északi irányban Norvégiáig, a tundrának van egy olyan része, ahol eltűnnek a fenyők és csak zuzmót lát az ember. Nyár közepén befagynak a tavak, és éjszaka világos van. Júniustól szeptemberig tart ez az időszak, utána pedig éjjel-nappal nagyon sötét van.

Persze mindenhez hozzá tudunk szokni, és aki oda születik, annak ez a természetes. Ugyanakkor ez egy csillagászati esemény a Földön, és ennek a megfoghatatlan hangulatát adja vissza Sibelius műve. Holdbéli táj ez, amiről most beszélgetünk. Mindeközben a Hegedűverseny helyenként spanyolos és tüzes, a legszenvedélyesebb zenék közé tartozó pillanatok is fellelhetőek benne.”

Kelemen Barnabás Forrás: Müpa

A szünetet követően a zenén keresztül a naprendszerben tehet utazást a Müpa közönsége Gustav Holst A bolygók című, hatalmas zenekari apparátust felvonultató alkotását hallgatva. A mű – melynek tételei az addig ismert bolygókról nevezte el –, sokat merített az antik görög istenek karakteréből, akiknek neveit az égitestek megörökölték. A bolygók között nem kapott helyet a Föld, hiszen bemutatása túltett volna egy szimfónián is.