Egy operaénekes és egy dalszerző kapja idén a zenei "Nobel-díjat"

Diane Warren
Anna Netrebko
Vágólapra másolva!
Anna Netrebko orosz sztárszoprán és az Oscar-jelölt amerikai dalszerző, Diane Warren kapják idén a „zenei Nobelként” emlegetettPolar zenei díjat.
Vágólapra másolva!

Kedden jelentették be Stockholmban, hogy idén Anna Netrebko orosz sztárszoprán és az Oscar-jelölt amerikai dalszerző, Diane Warren kapják a Polar zenei díjat, amelyet „zenei Nobelként” is szoktak emlegetni. Az indoklás szerint a karizmatikus énekesnő, Netrebko nagy hatást gyakorolt a klasszikus zenei világra, Warren pedig olyan világsztárok számára komponált dalokat, mint Céline Dion, Cher, az Aerosmith, Whitney Houston, Beyoncé és Lady Gaga.

Diane Warren az idei Oscar-gálán Forrás: AFP/Robyn Beck

A 63 éves Warren több mint száz filmhez írt már betétdalokat, és 11 Oscar-jelölést gyűjtött. Idén Chrissy Metz adta elő az Áttörés című filmhez komponált, I'm Standing With You című számát, amely szintén Oscar-jelölést kapott. Warren a díjazással kapcsolatban elmondta, hogy a zene az élete: „ha nem írnék dalokat, valószínűleg meghalnék, olyan számomra, mint a levegővétel”. Egyébként 14 éves kora óta foglalkozik dalszerzéssel, és így már 50 éves pályafutás áll mögötte. Warren az első női nem előadóművész dalszerző kitüntetettje a Polar-díjnak.

Anna Netrebko 2019-ben Bécsben Forrás: AFP/Hans Punz

Anna Netrebko azt mondta, már alig várja, hogy nyáron átvehesse a díjat Stockholmban. Arról is beszélt, hogy amikor színpadra lép,

valami történik vele, amitől tízszer jobbá válik előadása,

mintha egy hang megmondaná neki, mit tegyen. A Polar-díjat Károly Gusztáv svéd király adja át a művészeknek június 9-én Stockholmban. A Polar-díjjal évente ismerik el a klasszikus zene és a kortárs zene egy-egy kiemelkedő művészét. A díjat az egykori ABBA-menedzser és dalszerző, Stig „Stikkan” Anderson alapította 1989-ben, és először 1992-ben adták át. Eddig többek között olyan sztárok kapták meg, mint Paul McCartney, a Metallica, Sting, Patti Smith, Paul Simon, Chuck Berry, Grandmaster Flash és például Björk. A díj egymillió svéd koronás jutalmazással jár, ami nagyjából 32 millió forintot jelent manapság.