Jövő héten kezdődik a Cseh Filmkarnevál

Cseh Filmkarnevál 2020
Radek Bajgar Terrorista című fekete komédiájának vetítésével kezdődik a február 19. és 23. között zajló Cseh Filmkarnevál.
Vágólapra másolva!
Radek Bajgar Terrorista című filmjével kezdődik a február 19. és 23. között zajló Cseh Filmkarnevál, amelynek műsorán több vígjáték és egy dokumentumfilm is szerepel. A vetítések a budapesti Toldi moziban lesznek.
Vágólapra másolva!

Február 19. és 23. között tartják a Cseh Filmkarnevált, amely Radek Bajgar Terrorista című fekete komédiájának vetítésével kezdődik. A Filmkarnevál műsorán több vígjáték és egy dokumentumfilm is szerepel. A vetítések a budapesti Toldi moziban lesznek: hat filmet vetítenek a karnevál öt napja alatt. Az idei vetítéssorozat az elmúlt év legjobb cseh filmterméséből szemezget. Tavaly 45 film készült Csehországban, ezekből válogatták ki azt a hat filmet, amelyet a karneválon láthat a magyar közönség.

Forrás: Origo

Gál Róbert, a Cseh Centrum programszervezője a hétfői, budapesti sajtótájékoztatón többek között elmondta, hogy idén is műsorra tűznek elsőfilmes alkotásokat. A karnevál zárófilmje az elsőfilmes Martin Horsky a Nők, ha futnak című vígjátéka

tavaly a legnagyobb cseh mozinézettséget érte el:

másfél millió nézője volt Csehországban. Jiri Havelka Tulajdonosok című komédiája eredetileg színdarab volt, amelyet jelenleg is egy független társulat játszik nagy sikerrel Prágában.

Gál Róbert, a budapesti Cseh Centrum sajtószóvivője, a Cseh Filmkarnevál programszervezője. Forrás: Cseh Centrum

– mondta Gál Róbert. Ezeken kívül három film a rendszerváltás óta eltelt időszak negatív jelenségeit veszi célba, különféle szemszögekből. A karnevál nyitófilmjében, a Terrorista című vígjátékban egy nyugdíjas tartárnő próbál rendet tenni értékvesztett világunkban. A nyugdíjast Iva Janzurova alakítja, aki a magyar nézők számára a Kórház a város szélén című csehszlovák filmsorozatból lehet ismerős. A népszerű sorozatban a még fiatal színésznő az undok nővért alakította.

Iva Janzurovával a film vetítése után személyesen is találkozhat a magyar közönség.

Vaclav Marhoul rendező, forgatókönyvíró, producer Festett madár című drámáját jelölte tavaly Csehország az Oscar-díjra. A fekete-fehér film az emberi gonoszság és rosszindulat legmélyebb bugyraiba enged betekintést parádés szereposztásban: többek között Udo Kier és Harvey Keitel is feltűnnek a vásznon.

A műsorban egy dokumentumfilm is szerepel. Helena Trestikova, valamint Jakub Hejna Forman vs Forman című portréfilmjében több, a világhírű rendező családi archívumából való felvétel is szerepel. Gál Róbert azt is elmondta, hogy ezzel a filmmel tisztelegnek Milos Forman előtt, aki nyolc éve az első filmkarnevál inspirálója volt: „2010-ben indult útjára a Cseh Filmkarnevál, amely Milos Forman születésnapjának alkalmából a rendező Csehországban és Amerikában forgatott filmjeiből mutatott be válogatást. Az elmúlt évek során azonban eljutottunk oda, hogy a filmkarnevál nem a visszaemlékezésről, hanem a legújabb filmek bemutatásáról szól.”