Dörner György és Koltai Róbert kapják idén a Madách-díjat

DÖRNER György
Budapest, 2019. április 22. Dörner György szímnűvész méltatja a filmakadémia életműdíjával kitüntetett Koncz Gábor színművészt az 5. Magyar Filmhét nyitóeseményén a budapesti Corvin moziban 2019. április 22-én. A filmhétre idén rekordszámú nevezés érkezett, így a kísérő programokkal együtt hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Kedden tartják a Madách-ünnepséget Balassagyarmaton, ahol a hagyományoknak megfelelően átadják a Madách-díjakat is. Az elismeréseket idén Koltai Róbert színművésznek és Dörner György színművész-színházigazgatónak ítélték oda.
Vágólapra másolva!

1823. január 20-án született Madách Imre, aki élete jelentős részét Balassagyarmaton töltötte, éppen ezért évek óta ünnepséggel emlékeznek rá a városban. Idén január 21-én, kedden tartják az ünnepséget, amely keretei között átadják a Madách-díjakat is. Idén Koltai Róbert színművész és Dörner György színművész-színházigazgató vehetik át a díjakat. Az Újszínház igazgatója, Dörner György a díjról azt mondta, „nagy elismerés számomra, hogy az egyik legkitűnőbb magyar írónkról elnevezett díjra érdemesnek találtattam.

igény és szükség van hazánkban egy olyan színházra, ahol magyar szerzők műveit láthatja a közönség a színpadon. Köszönöm azoknak, akik méltónak találtak a Madách-díjra!”

Dörner György az 5. Magyar Filmhét nyitóeseményén 2019 áprilisában Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Dörner György színész, érdemes és kiváló művész, az Újszínház igazgatója színpadi alakításai mellett számos mozi- és televíziós filmben szerepelt. Színpadi szerepei között van a Stílusgyakorlatok, játszott az Üvegtigris és a Honfoglalás című filmekben. A filmes és a színházi szerepek mellett rengeteg szinkronszerepe is volt már. 2012 februárjától vezeti az Újszínházat, ahol kizárólag magyar szerzők darabjait mutatják be. Dörner György a Keresztény Színházi Fesztivál megálmodója is.

Koltai Róbert Forrás: FEM

Koltai Róbert Jászai Mari-díjas színész, filmrendező, érdemes művész az egyik legtöbbet foglalkoztatott magyar színházművész. Pályáját a kaposvári Csiky Gergely Színházban kezdte 1968-ban. 1970-1972 között a Pécsi Nemzeti Színház, majd 1972-1978 között ismét a Csiky Gergely Színház, 1978-1980 között a Nemzeti Színház tagja volt. 1980-ban visszatért a Csiky Gergely Színházba, ahol egészen 1993-ig volt tag. 1993-1994 között a veszprémi Petőfi Színház színésze volt. 1995-től a József Attila Színház vendégművésze volt, 2002-2005 között művészeti vezetője volt. A Színházi adattárban regisztrált bemutatóinak száma színészként 157, rendezőként 32, szerzőként pedig 9.

A korábbi díjazottak között van R. Várkonyi Ágnes történész, Andor Csaba, a Madách Társaság elnöke, Kerényi Ferenc, Szabó András és Bene Kálmán irodalomtörténész, Supka Magdolna művészettörténész, Jankovics Marcell rajzfilmrendező és posztumusz Lukács Margit színművész.