Másfél évet kapott, mert ki akarta vinni az országból saját Picassóját

2020.01.17. 12:15

Másfél év börtönre és 52,4 millió eurós (16,4 milliárd forint) pénzbüntetésre ítélte Jaime Botín egykori bankvezért a madridi bíróság csütörtökön, mert a férfi saját Picasso-festményét akarta kicsempészni az országból, hogy eladhassa.

Nem elég, hogy másfél év börtönre ítélték, a madridi bíróság még megítélt egy 52,4 millió eurós, azaz nagyjából 16,4 milliárd forintos pénzbüntetést is a 83 éves Jaime Botínnak egy festmény miatt. Ugyanis a volt bankvezér, akit Spanyolország egyik leggazdagabb embereként tartanak számon, ki akarta csempészni a saját Picasso-festményét akarta kicsempészni az országból, hogy eladhassa.

Botín a Bankinter elnöke és a Banco Santander alelnöke is volt korábban. A férfi azután próbálta meg illegálisan külföldre juttatni a képet, hogy arra korábban kiviteli tilalmat rendelt el a spanyol kulturális minisztérium. Az 1906-ban festett Fiatal női fej című alkotást a londoni Christie's aukciósház árverezte volna el 2013 februárjában, de a szaktárca, az ország számára is kiemelt történelmi és művészeti értéke miatt nem engedélyezte a festmény külföldre szállítását. Botín ezután saját jachtján Korzika szigetére vitette a műkincset, ahonnan repülővel juttatták volna el Genfbe, de a francia hatóságok a kikötői ellenőrzéskor rábukkantak és lefoglalták.

A bíróság ítéletében a spanyol államra ruházta a festményt, pénzbírságként pedig becsült árának kétszeresét szabta ki a bankárra. A Picasso-képet a madridi Zsófia királyné Múzeum raktárában őrzik bírósági letétben.

további tartalmak a rovatból