Vágólapra másolva!
Tizenhárom almafa címmel márciusban tart bemutatót a budapesti Nemzeti Színház. Wass Albert művét a trianoni békeszerződés 100. évfordulójára meghirdetett emlékévre állítják színpadra. A színház további programokkal is készül – az emlékévben tizenhárom almafát ültetnek el, egyet a Nemzeti Színháznál, a többit pedig a trianoni döntés következtében veszteséget szenvedett településen. Ezenkívül a Nemzeti Színház nagyszínpadára új függöny készül. A függöny motívumait a Kárpát-medence különböző területein élő hímző asszonyok készítik.
Vágólapra másolva!

Különös olvasópróbán forgatott az Origo stábja. Wass Albert Tizenhárom almafa című művének első olvasópróbáján Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója beszélt arról, hogy az idén száz éve írták alá a Magyarország határait jelentősen megváltoztató, népességét szétválasztó trianoni békeszerződést. Az évfordulóra a Nemzeti Színház több programot szervez.

Március 6-án mutatják be a Tizenhárom almafa című színdarabot, amely Wass Albert szövege, valamint korabeli dokumentumok alapján készült. A darabot Vidnyánszky Attila rendezi, aki azt mondta az Origónak: a bemutató célja az, hogy megmutassa, száz év után is él a magyar szó az elcsatolt területeken, ez a kis nép életre ítéltetett.

Vidnyánszky Attila beszélt az emlékév további programjairól is. A Wass Albert-bemutatóhoz kapcsolódva tizenhárom almafát ültetnek el. A Nemzeti Színháznál február 27-én lesz az ünnepélyes faültetés, a további tizenkét almafát a trianoni döntés következtében veszteséget szenvedett településeken ültetik majd el.

Új függöny is készül a Nemzeti Színház nagyszínpadára. Kustán Melinda textiltervező iparművész koncepciója szerint a Nemzeti Színház a nemzeti színjátszás és az élő magyar kultúra jelképe, ezért az új függöny az összetartozás élményét közvetíti. A vezető motívuma az életfa, amelynek lombozatát a Kárpát-medence különböző területein élő hímző asszonyok készítik.

Könyv- és filmbemutatókkal, valamint koncertekkel is készül a Nemzeti Színház, és felújítják Zelei Miklós: Zoltán újrateremtve című darabját, amelyet Vidnyánszky Attila rendezett. Az előadás a szovjet-csehszlovák, majd ugyanitt, de már az ukrán-szlovák határon játszódik Kisszelmencen és Nagyszelmencen, amelyet a 2. világháború végén választottak ketté.

Trianon és a színház címmel fotópályázatot is indít a Nemzeti Színház 15-30 éves amatőr fotósok számára március 1. és április 1. között. Olyan pályaműveket várnak, amelyeken a Trianon előtti Magyarország színházai láthatók, határon innen és túl, egyéni felfogásban. A beérkezett fotókat a színház Instagram-oldalán publikálják.

A Tizenhárom almafa első olvasópróbáján Csurka László, a Nemzeti Színház kiváló művésze mondta el Juhász Gyula Trianon című versét, majd az Origo stábjának az emlékévről és a színdarabról nyilatkozott Vidnyánszky Attila, a darab rendezője, valamint az előadás szereplői: Tóth Auguszta, Szarvas József és Bodrogi Gyula.

Nézze meg Vági Barbara és Talán Csaba videó-összeállítását!