A határon túli magyar örökséget bemutató sorozat indul a Kossuth Rádióban

2020.01.14. 00:46

Hiszek egy hazában címmel a határon túli magyar örökséget, a magyar kultúra évezredes értékeit, a külhoni magyarság szellemi és anyagi alkotásait bemutató új, 200 részes sorozat indul a Kossuth Rádióban.

200 részes új sorozatot indít a Kossuth Rádió Hiszek egy hazában címmel. Az új műsor célja, hogy bemutassa a határon túli magyar örökséget, a magyar kultúra évezredes értékeit, a külhoni magyarság szellemi és anyagi alkotásait. A hétfői sajtótájékoztatón V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos azt mondta, az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával megvalósuló sorozat apropója, hogy 2020-at az Országgyűlés a nemzeti összetartozás évének nyilvánította, emlékezve a trianoni békediktátum 100. évfordulójára.  „Ebben az évben számot vetünk a békediktátum által okozott gazdasági politikai és lelki problémák megoldatlanságával, de még inkább cél, hogy erőt merítsünk a külhoni magyarság megmaradásba vetett hitéből” – mondta V. Németh Zsolt, miközben azt is hangsúlyozta, hogy az Országgyűlés nem gyászévet hirdetett idénre. Az új műsor kifejezetten az elcsatolt nemzetrészek magyarságának értékeit mutatja be. Azt, hogy Kárpátalja, Erdély, a horvátországi magyarság, Muravidék, Őrvidék és Felvidék mivel gazdagította az egyetemes magyar kultúrát – mondta a miniszteri biztos, aki szerint Trianon kapcsán arról is beszélni kell, hogy senki sem vehette el a magyarságtól a Hunyadiak vagy a Rákócziak emlékezetét, illetve Arany János, Ady Endre vagy Bartók Béla munkásságát.  Az új sorozat azt is megmutatja, hogy mi minden marad meg az elcsatolt nemzetrészeken, illetve hogy azok miként gazdagították az anyaországot. Megjelenik többek között Kós Károly erdélyi magyar építész, író, valamint Zala György alsólendvai születésű szobrászművész munkássága, de szó lesz például a vajdasági magyar tamburamuzsikáról, az Őrvidékről a Rongyos Gárda önszerveződő fegyveres csoportról, a drávaszögi kisszerszámos halászatról, a Felvidékről pedig a selmeci diákhagyományokról. 

A műsorban helyet kapnak olyan, a közelmúltban létrejött értékek is, mint például Tusványos, a Szentegyházi Gyermekfilharmónia, továbbá „a profán zarándokhellyé váló” dunaszerdahelyi futballstadion is. A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, a félhetes hírek előtt elhangzó kétperces műsorrészekből sajátos magyar életmód, életforma is körvonalazódik, amelynek megvédését, megóvását a Hungarikum Bizottság és az agrártárca is feladatának tekinti – mondta a miniszteri biztos. A sorozatnak az Ismerős Arcok Nélküled című dalát megidéző főcímzenéjéről V. Németh Zsolt elmondta, hogy friss, mai muzsikát akartunk választani,  a dalt a magyar emberek új magyar indulóvá emelték. A rádióműsor készítője, Gadácsi János a hétfői sajtóeseményen elmondta, hogy a témák legtöbbje a külhoni nemzetrészek értéktáraiból származik, amiknek köszönhetően be lehet mutatni a Kárpát-medence sokszínűségét. „Ennél szebb munkát el sem tudok képzelni” – mondat a rádiós szerkesztő. A sajtótájékoztatón bemutatták a sorozat első – hétfő reggel adásba került – összeállítását, amely a Szentegyházi Gyermekfilharmónia történetét és munkásságát ismertette meg a hallgatókkal.

további tartalmak a rovatból