200 ingyenes koncertet adnak a nyári Budapesten

Zenélő Budapest
Vágólapra másolva!
Az idei lesz a Zenélő Budapest hatodik évada. Nagyjából 200 minikoncerttel készülnek nyolc budapesti helyszínen. 
Vágólapra másolva!

Körülbelül 200, egyenként 20 perces minikoncert lesz az idei, sorban a hatodik Zenélő Budapest koncertsorozatban, ami július 2-tól augusztus 27-ig tart majd. A rendezvénysor lényege, hogy Budapest ismert, elsősorban történelmi közterein ingyenes koncertet hallhatnak a járókelők. Lesz koncert például a Margitszigeti Zenélő Szökőkútnál, a Műcsarnok és a Szépművészeti Múzeum oszlopcsarnokainál, a Várkert Bazárnál, a Nemzeti Galéria előtt, a Nemzeti Múzeum előtt is. Minden helyszínre egyedi, külön erre az alkalomra komponált kamarazenei összeállítások készültek, amelyek

tökéletesen idomulnak az adott épület múltjához, történetiségéhez.

Forrás: Origo

Klasszikusok jazz hangszerelésben, szaxofonkvartett, swing korszakot idéző koncert, huszárruhás rézfúvósok, női vonósnégyes, erdélyi népzene és fafúvósok operaénekessel is szerepelnek a sokszínű programban. A kamarazenei műsorokban többek között Vivaldi, Mozart, Schubert, Rossini, Liszt, Erkel, Csajkovszkij, Bizet művei szólalnak meg. A fellépő művészek az roszág legrangosabb zenekarainak, együtteseinek tagjai, szólistái, továbbá a

fiatal tehetségek is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra.

A karantén időszak lezártát egy különleges rövidfilmmel ünneplik a szervezők. A filmben Götz Nándor művészeti vezető népdalfeldolgozása hangzik el, amit egy közel száz zeneművész által létrehozott élőlánc szólaltat meg. A film online premierje júliusra várható.

Az idei évadban hosszútávú, értékteremtő elemmel is kiegészül a koncertsorozat. A művészeti vezető

különleges közösségi hangszereket tervezett,

amelyek interaktív kiállítás formájában lesznek láthatók és használhatók minden érdeklődő számára. A játékos eszközök korosztálytól és zenei előképzettségtől függetlenül használhatók. A Millenáris Parkban, a Várkert Bazárban és a Hegyvidéki Kulturális Szalon teraszán lehet majd kipróbálni ezeket a hangszereket.

Az idei koncerteket a szervezők a járványügyi előírásokat betartva rendezik meg. A Zenélő Budapest programsorozat a mai napig egyedülálló kezdeményezésnek számít a világon, ugyanis nincs még egy ilyen átfogó, ingyenes szabadtéri zenei programsorozat.