Színpadi előadás és dupla CD készült Trianon emlékére

Pál István Szalonna és Ferenczi György
Vágólapra másolva!
Csütörtök délután Trianon 100 címmel jelenik meg dupla CD és egy színpadi előadás is a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójára.
Vágólapra másolva!

A trianoni békediktátum századik évfordulójára Idegen nép van ma, hol régen magyar lakott - Trianon 100 címmel 100 perces dupla CD jelenik meg csütörtök délután a Határtalan Hangok Közhasznú Alapítvány gondozásában. A CD-vel az éppen ezen a napon született Halmos Béla előtt is tisztelegnek.

Csúri Ákos ötletgazda a Kossuth rádió Ütköző című műsorában csütörtökön elmondta, „a szövegeknél ügyeltünk arra, hogy olyan versek is bekerüljenek, amelyek adott esetben a szerző gyűjteményes köteteiben nem szerepeltek korábban. Ilyen például József Attila Nem, nem, soha! című alkotása. Mint ahogy Juhász Gyula Trianon című verse sem jelent meg a Juhász Gyula-kötetekben a szocialista-kommunista kultúrpolitika idejében. [...] A szerkesztésben ügyeltünk arra, hogy egy kicsit vezessük a hallgatót, hogy

hogy mit jelent Trianon a mi olvasatunkban 2020-ban. Ezért elkövettem egy-két összekötő szöveget, amelyekhez nagyon passzolnak a népdalok szövegei. Ugyanis a zenei szerkesztés mellett egy erős szövegszerkesztésre is koncentráltunk.”

Pál István Szalonna és bandája kíséri Ferenczi Györgyöt az előadásban Forrás: YouTube / Trianon Centenárium

A CD mellett egy színpadi előadás is készül, amit csütörtökön, 16 óra 32 perckor vetítenek le. Csúri Ákos erről azt mondta, „színházi körülmények között vettük fel hat kamerával, és van egy vetítés is, ami a háttérben végigfut az előadás 74 perce alatt”. Az egyik csatorna, ahol meg lehet tekinteni az előadást, az éppen a produkciónak otthont adó Hagyományok Háza Facebook-oldala.

Az előadás és a dupla CD zenei rendezője Pál István Szalonna, aki a rádióműsorban elmondta, hogy „a lemezen lényegében egy színes képet lehet mutatni arról, ami a múltunk, és amibe mindig kapaszkodnunk kell, mert

Népzenészek révén igyekeztünk a legszebb gyöngyszemeit kiválasztani ennek a hagyománynak. Megszólal a lemezen többek között a Ghymes Együttes, az Ismerős Arcok és Pély Barnabás is. Egy Petőfi-verset elénekelnek Ferenczi Gyuriék is az Első Pesti Rackákkal, tehát nagyon színes a paletta. De a gondolkodása mindenkinek ugyanaz: lényegében egy gyönyörűre csiszolt népdal, ami őrzi a hagyományunkat, és ami mind a mai napig érvényes, és őszintén szól a jövőnek.”