Meghalt az egyik legnagyobb francia színész

Cannes, 2020. december 22. 2006. május 25-én a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon készített kép Claude Brasseur francia színészről, aki 2020. december 22-én, 84 éves korában elhunyt. MTI/EPA/Christophe Karaba
Vágólapra másolva!
Meghalt Claude Brasseur. Az egyik legnagyobb francia színész 84 éves volt.
Vágólapra másolva!

Claude Brasseur is azok közé a nagy francia színészek közé tartozott, akik mind mozifilmekben, mind színpadon felejthetetlen voltak. És szórakoztató, kommersz filmekben éppúgy, mint művészfilmekben.

2006. május 25-én a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon készített kép Claude Brasseur francia színészről, aki 2020. december 22-én, 84 éves korában meghalt Forrás: MTI/EPA/Christophe Karaba

Claude Brasseur édesapja az egyik valaha élt legnagyobb színész volt, Pierre Brasseur, a Szerelmek városa főszereplője, édesanyja Odette Joyeux, a nagyszerű írónő. A keresztapja Ernest Hemingway volt.

Színpadon a hatvanas évek egyik legnagyobb hatású előadásában, a Don Juanban a címszereplő Michel Piccoli mellett Sganarelle-t játszotta. Az előadást annak idején a francia televízió élőben közvetítette, több mint tíz millióan nézték. A nyolcvanas években Roger Planchon korszakos Dandin Györgyének volt a főszereplője. (Az előadást Magyarországra is hozták, a Magyar Állami Operaházban játszották, mert technikailag más színházban nem tudták volna megoldani, hogy az előadás végén mindent elönt a víz - azonban beteg lett, és Pesten helyette maga a rendező játszotta a címszerepet.) Egyik utolsó színpadi szerepe Orgon volt a Tartuffe-ben, hihetetlen sikerrel játszotta a becsapott férjet.

Kétszer kapott César-díjat, először a Sokat akar a szarka című vígjátékért, később a Rendőrök háborúja című bűnügyi filmért. Egyik legnagyobb filmsikerét a Házibuli című vígjátékban érte el, ő volt Sophie Marceau fogorvos apja.

Claude Brasseur és Sophie Marceau a Házibuli című filmben Forrás: Pinterest

Nagy közönségsikerekben játszott, néhány cím: Veszélyes élni (Annie Girardot volt a partnere, a filmet a magyar Badal János fényképezte), Jégkeblek (Mireille Darc partnere volt), Languszta reggelire, és a Camping-sorozat.

És jelentős művészfilmekben is szerepelt, Jean-Luc Godard, Claude Sautet vagy Bertrand Blier is rendezte.

Claude Brasseur 84 éves volt, és családja közölte: nem koronavírusban halt meg, egyszerűen békésen elaludt.

Az alábbi filmrészletekben Claude Brasseur legfontosabb szerepeiből látunk részleteket: a Don Juan tévéközvetítése, az óriási sikerű Vidocq-tévésorozat, a Jégkeblek, a Sokat akar a szarka, az Egyszerű történet, a Rendőrök háborúja, a Házibuli, a Feketeleves és a Camping.