Hobo megható és drámai emlékezése arról, hogyan segítette őt Benkő László a kommunista diktatúra évtizedei alatt

Benkő László Omega
Benkő László
Vágólapra másolva!
Földes László Hobo szívszorító mondatokkal emlékezik Benkő Lászlóra.
Vágólapra másolva!

"1965-től lettem Omega-rajongó, az Eötvös klub „Hordójába” jártam, mivel az angol slágerlistán kívül sok Rolling Stones-számot játszottak. Benkő Laci billentyűzött, trombitált és énekelt is. Például a Procol Harum „Whiter shade of pale” világslágerét.

Az Omega klubban léptem életemben először színpadra, 1968 januárjában, amikor is első saját szövegemet énekeltem Doleviczényi Miklóssal, a Kex későbbi orgonistájával. Ez volt a „Lakáj dal”, ami elindított engem ezen, a máig tartó úton.

A dologból botrány lett, mivel a közönség soraiban figyelő Szalkai Sándor filmrendezőszakos hallgató és hivatásos besúgó a dal tartalma miatt politikai izgatásért feljelentett. A rendőrségi vizsgálat eredménye az lett, hogy megrendeztek egy betörést és bezárták a klubot.

Benkő László Fotó: Bielik István - Origo

1969-ben összehoztam a „Lepkék Virágok”, mindössze négy fellépést megért bandámat, melynek első bulija Benkő Laci ajánlására az Omega Műegyetemi E-klubjában ment le.

1979-ben az akkor még amatőr, de már több helyről kitiltott, botrányos HoboBlues Bandet Laciék előzenekarként el akarták vinni egy 68 előadásos országos turnéra. De mivel a HBB-nek nem volt ORI vizsgája, ennek „hivatalos akadálya” volt, amire az illetékesek hivatkoztak is.

Laci bement az ORI igazgatójához, és kijelentette, hogy ha a HBB nem kap ORI engedélyt, az Omega nem indul neki a sorozatnak. Így lettünk hivatásosak.

A turné tatai előadásának végén négy rendőr várt rám két kutyával az öltöző előtt. Rám eresztették a vérebeket, könnygáz spray-vel lefújtak és péppé vertek. Benkő Laci szabadított ki, majd másnap feljelentést tett a Belügyminisztérium panaszirodáján, amiből persze semmi sem lett. Pár hétre rá három telt házas előadást játszhattunk előttük a Kisstadionban.

1981-ben felkért, hogy írjak nekik egy teljes albumnyi szöveget. Így született meg a „Bunker” című szövegsorozat, ami annyira tetszett neki és nyugatnémet producerüknek, hogy Borsovszky Éva azonnal angolra fordította. Ám Laci szerint a hazai cenzor nem engedte, így az album „Arc” cím alatt jelent meg teljesen más szöveggel.

A nyolcvanas években többször fellépett velünk, és folyton bíztatott, hogy ne törődjek a szervek nemtetszésével, amit ő addig már húsz éve elviselt.

Abba a belső természetrajzba, ami a hatvanas években kezdett zenészek erkölcsét jelenti, Benkő Laci tisztességével, jóindulatával és segítőkészségével nem igazán illeszthető be. Makulátlan ember volt és sugárzott belőle a szeretet.

Nyugodjék békében!

Nagy tisztelője, Hobo

Piliscsaba, 2020. november 18.