Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nem akarta elfelejteni a magyarok szabadságharcát

Pier Francesco Pingitore
ISCHIA, ITALY - JULY 17: Pier Francesco Pingitore attends the 2020 Ischia Global Film & Music Fest on July 17, 2020 in Ischia, Italy. (Photo by Daniele Venturelli/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A magyarok szabadságszeretetéről szóló dalnak nevezte az MTI-nek az Előre budai srácok-at a szerző, Pier Francesco Pingitore, akinek október 23. alkalmából a magyar érdemrend tisztikeresztje kitüntetést adományozzák.
Vágólapra másolva!

Pier Francesco Pingitore 1966-ban, az 1956-os forradalom és szabadságharc tizedik évfordulójára írta a ma már Magyarországon is jól ismert „előre budai srácok, előre pesti srácok” refrénű dalt. A szerzőt idén a magyar érdemrend tisztikeresztjével tüntetik ki október 23. alkalmából. A kitüntetést Rómában, a nemzeti ünnep előtt esedékes megemlékezésen veszi majd át Kovács Ádám Zoltán nagykövettől. Az idei október 23-ai megemlékezésen a járványintézkedések miatt Rómában is korlátozott számban vesznek részt.

A nyolcvanhat éves egykori újságíró, rendező, dramaturg elmondta, hogy a hatvanas évek közepén Olaszország is a kelet és nyugat közötti csendes nyugalom politikáját követte: „az tűnt a legkényelmesebbnek, ha nem bolygatjuk a történteket, én viszont nem akartam elfelejteni a magyarok szabadságharcát, azt akartam, hogy a szabad Európa büszkén rázza le magáról a tétlenséget és felejteni akarást”.

Pier Francesco Pingitore idén nyáron Forrás: Getty Images/2020 Daniele Venturelli

A dalt elsőként az akkori kulturális és politikai élet központjának számító Bagaglino nevű római kabarészínházban adták elő. Az Előre budai srácok zenéjét Dimitri Gribanovski szerezte, az előadó Pino Caruso színész volt. „Első alkalommal százötven néző hallgatta, másnap már az egész városban dúdolták” – mondta Pingitore, aki hozzátette, hogy az olaszok, ha messziről is, de „nagy átéléssel” kísérték a magyar forradalom sorsát. Elismerte,

nem gondolta, hogy dalát 2020-ban az olasz és magyar fiatalok fogják énekelni.

"Nagyon örülök, de ez nem az én érdemem, hiszen én nem tettem mást, mint írtam egy dalt. Az érdem a magyaroké, akiknek a dal emléket állít” – mondta. Azt is kifejtette, hogy az '56-os pesti srácok a mindenkori fiataloknak mutatnak példát arra, hogy érdemes saját országuk szabadságáért és függetlenségéért küzdeni, nem engedve, hogy a haza rabszolgává váljon.

Pier Francesco Pingitore az MTI-nek elmondta, hogy még nem járt Magyarországon, 1968 augusztusában Prágába tudott eljutni. A Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) tavaly szeptemberi római találkozóján a közönség az Avanti ragazzi di Budát énekelte el a jelenlevő Orbán Viktor miniszterelnöknek. A Liga párt szenátorai, Claudio Barbaro és William De Vecchis október 6-án törvényjavaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy az Előre budai srácok az olasz állam hivatalos dalává váljon.

A dal eredeti olasz szöveg úgy hangzik, „avanti ragazzi di Buda / Avanti ragazzi di Pest”, és elsősorban a Lazio olasz futballcsapat szurkolói használják a csapatukat éltető dalukként.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről