Több mint 20 milliárd dollár volt a zeneipar 2019-es bevétele

Vágólapra másolva!
Tavaly több mint 8 százalékos növekedést könyvelhetett el a globális zeneipar az előző, 2018-as évhez képest. Valószínűleg 2020 végén nem lesz ilyen jó a mérleg – a járvány miatt világszerte lényegében megbénult zeneipar. 
Vágólapra másolva!

A globális zeneipart képviselő Nemzetközi Hangfelvételipari Szövetség (IFPI) jelentése alapján a zeneipar bevételei 2019-ben 8,2 százalékkal nőttek, így meghaladták a 20 milliárd dollárt. A streaming-zeneszolgáltatásoknak, a zeneipar legnagyobb forgalmazóinak a bevételei 22,9 százalékkal 11,4 milliárd dollárra nőttek, és

először adták a globális zeneipar bevételeinek több mint a felét.

Ez összesen 56,1 százalékos arányt jelentett. A streaming-szolgáltatások növekedése jelentősen ellensúlyozta a fizikai értékesítésekben bekövetkezett 5,3 százalékos csökkenést.

Se VOLT, se Balaton Sound, se Sziget nem lesz idén

27 év óta először lesz nyár Sziget Fesztivál nélkül. De elmarad a VOLT Fesztivál és a Balaton Sound is. Ahogy az összes, 500 főnél nagyobb közönséggel számoló fesztivál. Augusztus közepéig biztosan. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón jelentette be, hogyan tervezi a kormány fokozatosan, szigorú menetrend mellett újraindítani a koronavírus-járvány miatt leállt életet.

A streaming-zeneszolgáltatásoknak 341 millió előfizetője volt 2019 végén, ez 33,5 százalékos növekedés 2018-hoz képest. Ötödik éve Latin-Amerikában növekednek leggyorsabban a zeneipar bevételei, 2019-ben 18,9 százalékkal, a három legnagyobb piac, Brazília, Mexikó és Argentína. Európában 7,2 százalékkal nőttek a bevételek: az Egyesült Királyságban 7,2, Németországban 5,1, Olaszországban 8,2 és Spanyolországban 16,3 százalékkal.

Az Egyesült Államokban és Kanadában, amely a globális piac 39,1 százalékát adja, a zeneipar bevételei 10,4 százalékkal nőttek.

A koronavírus-járvány miatti bénulás, ami elsősorban az élő előadásokat érinti az iparágon belül, óriási hatással lesz a teljes ipar egészére nézve 2020 végén.