Meghalt Per Olov Enquist svéd író

Per Olov Enquist
TO GO WITH AFP STORY BY IGOR GEDILAGHINE Swedish writer Per Olov Enquist poses on February 23, 2011 in his home in Stockholm. In one life, Enquist, 76, has been an oppressed child, an athlete, a journalist and a depressed and destructive alcoholic, but in another life -- the one that really counts in his eyes -- he is an author, a giant in the world of Swedish literature. Born in 1934 in Hjoggoele in Sweden's far-north, Enquist published his first novel, "Kristalloeget" ("The crystal eye"), in 1961. It was his writing, he says, that in the end finally pulled him out of the horrible "black hole" he unrelentingly remained plunged into for the first 56 years of his existence. AFP PHOTO / SOREN ANDERSSON (Photo by SOREN ANDERSSON / AFP)
Vágólapra másolva!
Meghalt szombat este Per Olov Enquist, a svéd irodalom klasszikusa, regény- és drámaíró, zsurnaliszta.
Vágólapra másolva!

A 85 éves író hosszas betegség után békésen elaludt - közölte családja a svéd médiával.

– Kevesen voltak olyan nagy hatással más írókra, mint Per Olov Enquists. Új alapokra helyezte a dokumentumregényt. Olvasóit, egy félévszázadon át megérintette és a svéd színmű- és drámairodalmat is új életre keltette.

– méltatta őt közleményében kiadója, a Norstedts.

Neve többször felbukkant a Nobel-díj-esélyesek között

A tribádok éjszakája című színmű, a Képcsinálók című dráma, Az udvari orvos látogatása című regény írója 2011-ben a budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál vendége volt, ekkor jelent meg Egy másik élet című sajátos hangvételű önéletrajzi ihletésű regénye is, és ekkor kapta meg a Budapest Nagydíjat is.

Az író otthonában 2011-ben Forrás: AFP/© Fotograf Sšren Andersson/Soren Andersson

A történelem eseményein, egykori valós személyek sorsán, történetein keresztül mutatott be általános érvényű problémákat műveiben,

neve rendszeresen felbukkant az irodalmi Nobel-díjra esélyesek között.

Mélyen vallásos anyja nevelte fel

Enquist 1934. szeptember 23-én született a Svédország északi részén található Hjoggböle községben.

Apját korán elveszítette, mélyen vallásos, szigorú anyja nevelte, aki arra kényszerítette, hogy állandóan bűnöket keressen magában, amelyeket aztán meggyónhat. Gyerekkorát alapjaiban határozta meg az a baloldali keresztény közösség, amelybe beleszületett, és amelyről később Lewi útja címmel regényt is írt.

A zárt, elszigetelt világból az uppsalai egyetem és az atlétika jelentett kiutat számára: az öt legjobb svéd magasugró közé tartozott, és éppen hogy lemaradt az 1960-as római olimpiáról.

Bölcsészdiplomáját 1964-ben szerezte meg a Thorsten Jonsson bűnügyi történeteiről írott disszertációjával. Írói pályafutása is a hatvanas évek elején indult, első regénye, a Kristallögat (Kristályszem) 1961-ben jelent meg. Az egyetem elvégzése után napilapokban publikált.

Az életét mentette meg, hogy megírta egy egyik regényét

A figyelem középpontjába 1968-as Legionärerna című könyvével került. A mű azokról a német Waffen-SS-ben szolgált balti katonákról szól, aki a háború után Svédországba menekültek, és a svédeknek kellett dönteniük arról: kiszolgáltatják-e őket a Szovjetuniónak. A könyvért 1968-ban az Északi Tanács Irodalmi Díjával tüntették ki.

1970-71-ben ösztöndíjjal Nyugat-Berlinben élt, 1973-ban a Los Angeles-i egyetemen volt vendégprofesszor. Ekkor írta a Magyarországon is nagy sikerrel játszott A tribádok éjszakája című darabját, amelynek központi figurája a neves 19. századi író, August Strindberg.

Az 1970-es évek végén második feleségével Koppenhágában élt. Súlyosbodó alkoholizmusa miatt

életének és pályájának legsötétebb időszaka a nyolcvanas évekre esett.

Függőségétől többször is próbált megszabadulni, végül az írás ösztönző ereje segítette: 1990-ben felhagyott az ivással, belevágott Az udvari orvos látogatása című művébe, amely saját bevallása szerint az életét mentette meg.

Magyar színházak is játszották a drámáit

A mélyponton túljutva fáradhatatlanul dolgozott,

művei közül több magyarul is megjelent,

köztük a nácikkal rokonszenvező norvég Nobel-díjas író, Knut Hamsun motivációit kereső Hamsun - filmregény című munkája, a századforduló Párizsában játszódó Blanche és Marie könyve, A Három Barlang Hegye című meseregénye, valamint annak folytatása, A harmadik barlang titka.

Drámái közül az Ének Phaidráért, A földigiliszták életéből és a Képcsinálók címűt magyar színpadokon is bemutatták.