4-6 hónapig lehet megnézni Rippl-Rónai világhírű alkotását

Rippl-Rónai József világhírű alkotása, a Vörösruhás nő című falikárpit
A nőnaphoz igazítva péntektől újra látogatható Rippl-Rónai József világhírű alkotása, a Vörösruhás nő című falikárpit
Vágólapra másolva!
A nőnaphoz igazítva péntek újra látogatható Rippl-Rónai József világhírű alkotása, amelyet várhatóan 4-6 hónapig lehet majd a jelenlegi kiállítási körülmények között megtekinteni. 
Vágólapra másolva!

Péntektől újra látogatható Rippl-Rónai József világhírű alkotása, a Vörösruhás nő című falikárpit a Ráth György-villában, az Iparművészeti Múzeum kiállítóterében. A mi szecessziónk című állandó kiállításunkban eddig csak nyomdai másolaton láthatta a közönség

a különleges védelmet és gondoskodást igénylő alkotást,

textilgyűjteményünk egyik főművét, melyet kutatóink és restaurátoraink a szükséges pihentetés után most ideiglenesen kiengednek a speciális raktári védelem alól. A művet várhatóan 4-6 hónapig lehet majd a jelenlegi kiállítási körülmények között a villa fényviszonyai mellett, falra rögzítve tartani, a tervek szerint utána újra raktárba kerül.

A nőnaphoz igazítva péntektől újra látogatható Rippl-Rónai József világhírű alkotása, a Vörösruhás nő című falikárpit Fotó: Csudai Sándor - Origo

A kárpitot Rippl-Rónai tervezte, és második felesége, Lazarine Baudrion készítette. A nővel Rippl-Rónai 1888-ban ismerkedett meg Párizsban, a Neuilly negyedben felállított vásári körhintánál. Viszonylag rövid idő után összeköltöztek, de házasságot csak tíz éves párizsi és hatéves kaposvári együttélés után kötöttek.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A nő Rippl-Rónainak nemcsak az életben, hanem a művészetében is társa volt, mivel gyönyörűen hímzett, és a Rippl-Rónai iparművészeti munkáinak egy részét, a felrajzolt gobelinterveket is ő keltette életre.