Soha nem indult még ilyen magas árról festmény magyar árverésen

Rippl-Rónai József 
Kertben
Vágólapra másolva!
Rekord magas, 120 millió forintos kikiáltási árról indul Rippl-Rónai József Kertben című festménye a Virág Judit Galéria téli aukcióján.
Vágólapra másolva!

December 15-én rendezik a Virág Judit Galéria téli árverését a Budapesti Kongresszusi Központban, ahol a magyar árverések történetében rekord magas kikiáltási árról, 120 millió forintról indul Rippl-Rónai József Kertben című alkotása. Az aukción Vaszary János Dunaparti korzó című alkotása 90 millió forintról indul, valamint

könnyen lehet, hogy életműrekordok is születnek,

ugyanis Rippl-Rónai Józsefnek 170 millió, Vaszary Jánosnak pedig 140 millió a regnáló rekordára.

Rippl-Rónai József Kertben című alkotása Forrás: Mester Tibor

A Kertben (1909) című olajfestmény Rippl-Rónai József kukoricás korszakának főműve. Az alkotás minden valószínűség szerint a festő feleségét ábrázolja. Erénye a kompozíció finomságából fakad, amely tükrözi Rippl-Rónai minden szakmai fortélyát és felidézi az életmű leginspiratívabb helyszínét, a Róma villa különleges miliőjét.

Tavaly decemberben Vaszary János Pesti Duna-korzó című festménye 140 millió forintos áron kelt el a galéria aukcióján. Idén a sorozat másik darabjára, a Dunaparti korzó (1933) című alkotásra lehet licitálni, amely a nagyvárosi veduta-képek egyik legismertebb darabja. A festő a párizsi kávéházak és az olasz korzók hangulatát itthon, a Lánchíd és az Erzsébet-híd között húzódó, szállodákkal körülvett sétatéren találta és örökítette meg. A korzó-ciklusban a téma azonos, azonban a perspektíva, a beállítás, a napszak, az előtér és háttér, valamint a szereplők nagyban különböznek. A most árverésre kerülő képen a Buchwald-székeken ücsörgő nézelődők állnak a középpontban.

Vaszary János Dunaparti korzó címá festménye Forrás: Mester Tibor

Az árverés tételei között szerepel Frank Frigyes Párizsi autóbusz (1927) című alkotása, Batthyány Gyula 1930 körül készült, Autóban című alkotása, valamint Egry József balatoni naplementét ábrázoló, Napnyugta (1935) című festménye. Az Egry-életmű egyik legszebb darabja hosszú idő után szerepel ismét aukción. A kiemelt tételek mellett az érdeklődők többek között Fényes Adolf, Márffy Ödön, Czóbel Béla, Patkó Károly és Ziffer Sándor alkotásaira is licitálhatnak. Árverésre bocsátanak egy Zsolnay-válogatást, amely az utóbbi évek legerősebb kerámia-együttese. A téli aukció 216 műalkotásának

összesített kikiáltási ára megközelíti 665 millió forintot.

Az árverésen több tételt jótékonysági célra ajánlanak fel, a befolyt összegből idén az Igazgyöngy Alapítványt támogatják. A téli aukcióhoz kapcsolódó kiállítást december 14-ig lehet ingyenesen megtekinteni a Virág Judit Galériában.