A világhírű erdélyi magyar grafikusművész álló- és mozgóképei az Urániában

A jókedvű örmény temetése,  Uránia Nemzeti Filmszínház, Szilágyi V. Zoltán
Vágólapra másolva!
Szilágyi V. Zoltán erdélyi magyar grafikusművész, rajzfilmrendező lesz az Uránia Nemzeti Filmszínház vendége december 7-én, szombaton. A világszerte ismert és számos díjjal elismert alkotót az 1970-es évekbeli romániai grafika egyik megújítójának tartják a montázsok sajátos alkalmazásának és virtuóz rajztechnikájának köszönhetően. A szerzői napon, amely egyik filmje nyomán az Apropó címet kapta, mozivásznon látható az alkotó életművének legjava, köztük az a három rövid animáció, amelyeket a New York-i Modern Művészetek Múzeuma (MoMA) is a gyűjteményébe választott.
Vágólapra másolva!

A moziteremben először A világlátott egérke című rajzfilmsorozat epizódjai kerülnek műsorra 14:15-től. A kecskeméti rajzfilmstúdióban gyártott mesesorozat Kányádi Sándor meséje alapján készült, társrendezője Nagy Lajos.

Fotó A világlátott egérke című rajzfilmsorozatból. Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház/Szilágyi V. Zoltán

Délután 15:15-től vetítik A majmok kastélya című angol-francia-német-magyar rajzfilmet, amelynek rendezője

az Annecy-i animációs fesztiválon és Cannes-ban is díjazott Jean-François Laguionie.

Az éppen húsz évvel ezelőtt bemutatott nagysikerű mese elkészítésében Szilágyi V. Zoltán művészeti vezetőként, látványtervezőként és a layout munkálatok irányítójaként működött közre.

A majmok kastélya Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház/Szilágyi V. Zoltán

A sort a szerzői animációk folytatják.

A 17 órakor kezdődő rövidfilmes blokkban tíz film kapott helyet,

köztük Szilágyi V. három, a MoMA gyűjteményébe beválogatott műve: a Gordiuszi csomó, az Aréna és a Monológ. Látható lesz továbbá a Jegyzőkönyv Mansfeld Péter emlékére, amelyet Berlinben Arany Medve-díjra jelöltek, valamint a Hunyadi Sándor novellája alapján készült közel félórás rajzfilm, A jókedvű örmény temetése is, amelyben drámai erővel egyesül a humor és a tragikum, s amely 2015-ben a Mediawawe-en elnyerte a legjobb magyar animációs film díját.

A jókedvű örmény temetése, Uránia Nemzeti Filmszínház, Szilágyi V. Zoltán Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház/Szilágyi V. Zoltán

Szilágyi V. Zoltán 1951. június 23-án született a beszterce-naszódi Kékesen. 1970-ben végezte el a marosvásárhelyi Képzőművészeti Középiskolát, majd 1976-ban a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola grafika szakán szerzett diplomát. 1976-1985 között a bukaresti Animafilm rajzfilmstúdió munkatársaként dolgozott. 1984-86 között a bukaresti Ion Luca Caragiale Színház- és Filmművészeti Főiskola rajzfilmrendezői szakán tanult.

Szilágyi V. Zoltán erdélyi magyar grafikusművész, rajzfilmrendező Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház/Szilágyi V. Zoltán

Romániában több sorozatfilm, díszletezés, figuratervezés, filmgrafika után írt és

rendezett három „szerzői" rajzfilmet, amelyek bekerültek a MoMA gyűjteményébe.

Grafikusként több csoportos kiállításon vett részt, könyvterveket, borítókat, címlapokat és illusztrációkat készített a Kriterion, a Ion Creangă, a Meridiane és a Didactica kiadók számára. 1987-ben települt át Magyarországra,

1992-ben megkapta a Balázs Béla-díjat.

2015 márciusáig a kecskeméti rajzfilmstúdió művészgrafikusaként és filmrendezőjeként dolgozott, azóta szabadúszóként jegyzi egyéni filmjeit, melyek számos díjat és fődíjat nyertek fesztiválokon, többek között a bilbaoi rövidfilm fesztivál Arany Mikeldi-díját.

Az Uránia programja a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg. Mialatt a moziteremben délután Szilágyi V. Zoltán gyermekeknek és felnőtteknek készült mozgóképei láthatóak, addig az Uránia emeletén az alkotó válogatott rajzaiból nyílik kiállítás.

Szilágyi V. Zoltán: Aréna Forrás: Szilágyi V. Zoltán

18:30-kor pedig az Uránia kávézójában rendezett beszélgetésen maga

az alkotó mesél életének meghatározó történéseiről és a munkák mögött álló inspirációs forrásokról.

A beszélgetés moderátora és a kiállítás kurátora Szilágyi Róza Tekla.

A belépés díjtalan, de a vetítések esetében regisztrációhoz kötött.