Háromszor tapsolták vissza a magyar tehetségeket Londonban

Virtuózok Londonban
Vágólapra másolva!
Alig akarta elengedni a színpadról a magyar fiatalokat a londoni közönség. Idén a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató döntősei szerepeltek a Londoni Magyar Kulturális Központ hagyományos adventi koncertjén Londonban.
Vágólapra másolva!

Már hagyományosnak tekinthető a Londoni Magyar Kulturális Központ adventi koncertje, ahol idén a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató döntősei léptek fel. Olyan sikere volt a fiataloknak a londoni Covent Gardenben, hogy

a közönség alig akarta elengedni őket.

A rendszeres koncerthelyszínként is funkcionáló ikonikus Szent Pál templomban fellépett a klarinétvirtuóz Lugosi Dániel Ali, a világhírű zongoraművész, karmester és zeneszerző Kocsis Zoltán fia, a zongorista Kocsis Krisztián, a János vitéz és a Bánk bán dalaival ismertté vált vietnámi-magyar tenor, Ninh Long. A közönséget hegedűjátékkal kápráztatta el Bácsy-Schwartz Zoltán és az Abouzahra-testvérek, Amira és Mariam, akiket a Londonban zongorista-karriert befutott édesanyjuk, Emődy Nóra kísért zongorán.

A virtuózok Londonban: Bácsy-Schwartz Zoltán, Kocsis Zoltán, Emődy Nóra, Abouzahra Mariam, Abouzahra Amira, Ninh Long és Lugosi Dániel Ali Forrás: Bartha Botond / Londoni Magyar Kulturális Központ

Az alig több, mint egy órásra tervezett koncert végül másfél óráig tartott, a fiatal zenészek három
ráadást is adtak a brit közönség tapsvihara mellett. Vincze Máté, a Londoni Magyar Kulturális Központ vezetője a koncerttel kapcsolatban elmondta, „az angol közönség nem tapsol udvariasságból, és keresetlenül megmondják, ha valami nem tetszik nekik.

Meg kellett értetni a britekkel, hogy nem egy gyerekműsor bemutatkozó rendezvényére jöttek, hanem hogy olyan fiatal magyar zenészeket látnak, akik tényleg megállják a helyüket nemzetközi szinten is. Erkel, Kodály, Bartók, Weiner, Kurtág nemzete a mai napig világhatalom komolyzenei tehetségekben. Számukra felfoghatatlan, hogy bár az ország lakossága alig nagyobb, mint Londoné, mégis 5 évadra elegendő kis virtuózt állított ki.”

Abouzahra Amira Forrás: Bartha Botond / Londoni Magyar Kulturális Központ

A teltházas rendezvény közönségének soraiban a brit komolyzenei élet és a brit-magyar közélet
tagjai is helyet kaptak, megjelent a Royal Philharmonic Orchestra egyik vezetője és Sir John Birch volt
budapesti brit nagykövet is. Peller Mariann, a Virtuózok ötletgazdája azt mondta, „bár a Virtuózok életében eseménydús évet zárunk és lelkesen készülünk az újévi koncertre, nem tudtunk nemet mondani a londoni meghívásra. Az, hogy ilyen sikerünk volt 300 igényes brit zenekedvelő előtt, minden fáradtságot megért.”

Bácsy-Schwartz Zoltán és Lugosi Dániel Ali Forrás: Bartha Botond / Londoni Magyar Kulturális Központ

A tehetségkutató első fődíjasa, a húszéves klarintétzseni, Lugosi Dániel Ali pedig azt nyilatkozta a koncert után, hogy „egy zenészt mindig a siker, a hallgatóság szeretete lelkesít a legjobban. Én a közönségért élek, a zene a létem alapja. Amikor ma este felharsant az első vastaps,

mert éreztem, a londoni közönség vevő arra, amit nyújtani tudunk nekik. Végül tényleg alig akartak elengedni, nagyon ritkán kell három ráadás számot is eljátszanuk. Szintén csodálatos élményben volt részünk nemrég kanadai turnénk állomásain és Dublinban is, a Virtuózok-kal elért nemzetközi sikereinkre különösen büszke vagyok.”